Nové telefony od Apple iPhone 15 mají USB-C konektor

Apple sesadil Samsung z pozice největšího prodejce smartphonů

Apple sesadil Samsung z pozice největšího prodejce chytrých telefonů, jak plyne z předběžných údajů, které zveřejnila výzkumná společnost IDC. Americká společnost Apple se tak loni poprvé stala největším světovým dodavatelem chytrých telefonů. Apple sesadil dlouholetého premianta, kterým byl jihokorejský Samsung. Jihokorejská společnost si pozici jedničky držela od roku 2011, kdy na první příčce vystřídala finskou Nokii. Celkový odbyt chytrých telefonů však loni klesl o 3,2 % na 1,17 miliardy kusů. To je nejnižší celoroční údaj za deset let.

Loňský slabý výkon celého trhu byl do značné míry způsoben makroekonomickými problémy a zvýšenými zásobami na začátku roku. Ve druhé polovině roku se ale situace začala zlepšovat a prodej rostl. Ve čtvrtém čtvrtletí pak dodávky stouply meziročně o 8,5 %, více než se čekalo.

Apple sesadil Samsung - 5 největších společností, celosvětové dodávky chytrých telefonů, podíl na trhu a meziroční růst, kalendářní rok 2023 (předběžné výsledky, dodávky v milionech kusů)
Apple sesadil Samsung – 5 největších společností, celosvětové dodávky chytrých telefonů, podíl na trhu a meziroční růst, kalendářní rok 2023 (předběžné výsledky, dodávky v milionech kusů)

Apple loni podle průzkumu zvýšil dodávky svých iPhonů o 3,7 % na 234,6 milionu kusů. Jeho podíl na globálním trhu tak stoupl o 1,3 procentního bodu na 20,1 %. Dodávky Samsungu naopak klesly o 13,6 % na 226,6 milionu přístrojů a jeho podíl na trh se snížil na 19,4 % z 21,7 % předloni.

Další tři příčky patří čínským společnostem. Na třetí pozici skončila Xiaomi a na čtvrté Oppo, oběma však prodej klesl. Firmě Transsion, která je aktivní zejména v Africe a skončila pátá, naopak prodej stoupl o téměř 31 % a podíl na trhu o 2,1 procentního bodu na 8,1 %.

IDC uvedla, že prodej Applu rostl hlavně v předvánočním čtvrtém čtvrtletí, které je tradičně nejdůležitějším obdobím pro obchod s novými modely, a to o 11,6 %. Prodej Samsungu v této době naopak o zhruba 11 % klesl. V první pětici skončily ve čtvrtletí ještě čínské firmy Xiaomi, Transsion a Vivo. Těm prodej rostl. Nejvíce pak firmě Transsion, a to o 68,6 %.

AN
Zdroje a obrázky: IDC; Apple


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..