Češi si oblíbili on-line seznamky - Žena - Notebook (Ilustrační foto)

Češi si oblíbili on-line seznamky, hledají předně vážné vztahy

Češi si oblíbili on-line seznamky, v posledních letech v České republice narůstá trend seznamování párů přes internet a mobilní aplikace. Za zvýšeným zájmem o takovýto typ navázání vztahu můžeme dle odborníků hledat technologický posun nebo i dobu covidovou, kvůli které se lidé nemohli běžně socializovat. Češi využívající on-line seznamky na nich hledají předně vážné vztahy a podle odborníků se to dokonce i daří. Na on-line seznamkách převažují ženy. V současné době mezi nejoblíbenější seznamky v Česku patří eDarling, Tinder, Elitedate.cz, Badoo či Be2.

První seznamovací inzerát

První seznamovací inzerát na světě vyšel před 329 lety, přesně 19. července 1695, a to v anglické publikaci Sbírka pro zdokonalení zemědělství a obchodu. V českých zemích pak vyšel před 230 lety, 8. března 1794, a to v tehdejších Poštovských novinách. Adept jeho prostřednictvím hledal „na celý život dívku dobrého vychování, jejíž tvář není poznamenána neštovicemi“. Do příchodu internetu zprostředkovávali seznamování dohazovači a dohazovačky, později pak seznamovací kanceláře.

On-line seznamky

Psychoterapeut Dominik Benda tvrdí, že „Trend seznamování na internetu a přes různé mobilní aplikace stoupá, zvláště v posledních letech a zejména pak od covidu,“ Jedná se podle něj o čím dál rozšířenější způsob seznámení, který už lidé vnímají jako běžný. „Myslím že je to i tím, že na internetu lidé zůstávají v jakési anonymitě a mohou se i pohodlněji rozhodnout, jakého člověka si vybrat,“ to pro změnu tvrdí terapeutka Beáta Koňařík Bakošová.

O seznamování přes internet roste podle Bendy zájem od covidu, protože nebylo tolik možností, jak se socializovat. Jde ale podle něj také o celkový technologický vývoj a to, že lidé jsou běžně zvyklí komunikovat přes různé sociální sítě. „Generace mladých lidí je zvyklá komunikovat na internetu mnohem více než předchozí generace,“ uvedl Benda. V počátcích internetových seznamek hledali podle dostupných dat seznámení nejčastěji muži mezi 25 až 35 lety a dámy ve věku 35 až 45 let, v současné době na internetu hledají partnera i teenageři.

Převažují ženy

Na seznamkách podle odborníků častěji hledají protějšek ženy. Například na webu eDarling se vyskytuje 52 % žen. „Ženy to mají s tím seznamováním totiž trochu složitější než muži, a tak častěji využívají aplikací a seznamek,“ sdělil Benda. „Muž je totiž stále podle tradice ten, který první oslovuje a zve, proto má v běžném životě větší šanci se seznámit,“ doplnila Koňařík Bakošová. Podle dostupných světových dat využívají ženy spíše aplikace pro hledání trvalého vztahu, muži zase hledají spíše sex.

Tinder

Tinder - On-line seznamka - Mobilní aplikace

Velkým hitem mezi seznamkami na telefonu je mobilní aplikace Tinder. Pomocí Tinderu se zájemcům v mobilních telefonech objevují protějšky, jejichž preference jako věk či vzdálenost je možné upravit v nastavení aplikace. Na obrazovce se pak začnou objevovat fotografie splňující kritéria nastavení. U každého profilu se nachází série snímků. S protějškem se zájemce propojí pouze v případě, že oba mají vzájemně takzvanou shodu, tedy zájem prokážou oba dva.

AN
Obrázky: Pixabay; AppStore


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..