Donald Trump USA

Trump říká, zakazat TikTok by posílilo Facebook jako nepřítele lidu

Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump v pondělí vyjádřil obavy ze snahy zakázat čínskou sociální síť TikTok v USA a řekl, že by to posloužilo pouze k posílení Facebooku. „Bez TikToku můžete udělat Facebook větší a já považuji Facebook za nepřítele lidu,“ řekl Trump v pondělním rozhovoru pro CNBC.

„Na TikToku je spousta lidí, kteří to milují. Na TikToku je spousta malých dětí, které se bez něj zblázní,“ řekl Trump. TikTok, který vlastní čínský internetový gigant ByteDance, se za posledních několik let stal značně populární a se svými krátkými videi se stal mezinárodní senzací. To také vedlo regulační orgány k obavám, že čínské vlastnictví softwaru by znamenalo, že by mohl na žádost pekingské vlády sdílet soukromá uživatelská data.

ByteDance, stejně jako jiné čínské společnosti, by byly nuceny takové informace zveřejnit, pokud by o to byly požádány , tvrdí odborníci. Čínský zákon o národní zpravodajské službě z roku 2017 vyžaduje, aby organizace a občané „podporovali, pomáhali a spolupracovali s prací státní zpravodajské služby“.

V pondělním rozhovoru Trump řekl, že cítí, že TikTok zůstává národním bezpečnostním rizikem vzhledem k jeho čínskému vlastnictví – ale také odvrátil pozornost na Facebook a poznamenal, že platforma má podobné problémy týkající se soukromí a bezpečnosti.

„Pokud Čína od (TikToku) něco bude chtít, dá to, takže to je riziko pro národní bezpečnost (které) stoupá,“ uznal Trump. „Ale když se na to podívám, nechci, aby se Facebook zdvojnásobil. A pokud zakážete TikTok, Facebook a další – ale většinou Facebook – z toho budou mít velký prospěch.“ „Myslím, že Facebook byl pro naši zemi velmi špatný, zvláště pokud jde o volby,“ dodal Trump.

AN
Zdroje a obrázky: CNBC; AN


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..