Aplikace eDoklady - Občanka v mobilu

eDoklady už akceptuje i policie v terénu

Aplikaci eDoklady, tedy občanku v mobilu, od dubna přijímá i policie v terénu. Plastovou kartičku tudíž už nemusíte běžně nosit s sebou, což už od ledna platí i pro řidičský průkaz. „Policie tak učinila dříve, než jí to ukládá zákon, za což jí velmi děkujeme,“ prohlásil Martin Mesršmíd, ředitel Digitální a informační agentury (DIA), která má eDoklady na starosti.

eDoklady má policie podle zákona obecně akceptovat o července. Ovšem již dříve avizovala, že na to budou připraveni už v dubnu. Všechny hlídky jsou vybavené chytrými telefony s aplikací potřebnou pro ověření. Přijímání elektronické občanky od dubna potvrdil i policejní mluvčí Ondřej Moravčík, podle kterého funguje bez problémů.

Plastovou kartičku ale nezahazujte, může se hodit. Třeba v případě drobné nehody, ke které není potřeba volat policii, ale je nutné pro pojišťovnu vyplnit záznam o nehodě. I tady ovšem postačí doklad alespoň vyfocený v mobilu.

Také na policejních úřadovnách pro uznávání eDokladů platí stále až červencový termín.

Aplikace eDoklady - Harmonogram
Aplikace eDoklady – Harmonogram

Od 1. července soudy, banky pak příští rok

Od 1. července 2024 budou digitální občanku akceptovat všechny kraje, obce s rozšířenou působností, celá policie, soudy, úřady práce, finanční, živnostenské, katastrální či matriční úřady nebo ČSSZ. V příštím roce budou smět identitu přes digitální občanku ověřovat ostatní orgány veřejné moci a soukromé osoby. Půjde mimo jiné o okrskové volební komise, školy, zdravotní pojišťovny, banky, obce nebo pošty.

AN
Zdroje a obrázky: eDoklady; DIA


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..