Občanský průkaz - Občanka v mobilu - eDoklady

eDoklady odstartovaly, problémy jsou s přihlášením a identitou občana

Aplikace eDoklady dnes oficiálně odstartovala, během prvních hodin se ovšem objevily i problémy. Mobilní aplikace eDoklady, která vešla v platnost v sobotu 20. ledna, umožňuje vytvoření elektronické varianty kartičky občanského průkazu. Lidé si ji do mobilního telefonu mohou stáhnout v oficiálních obchodech Google Play a App Store.

eDoklady čelí už od pátečního večera velkému zájmu uživatelů a právě kvůli značnému náporu se objevují problémy s přihlášením. Digitální a informační agentura (DIA), která má aplikaci na starosti, kolem poledne na síti X uvedla, že kvůli náporu má výpadek Identita občana, která je potřebná k přihlášení.

Zástupci DIA poděkovali za obrovský zájem o eDoklady. „Jak se ale bohužel někdy stává, ani naše systémy nejsou neomylné a váš nápor neustála Identita občana. Proto se mohou objevit problémy s registrací a přihlášením. Moc se za dočasné výpadky omlouváme a děláme vše pro to, aby aplikace fungovala bez problémů,“ uvedla agentura.

Aplikace je dostupná v oficiálních obchodech App Store pro Apple i Google Play pro Android. Pokud se lidem nezobrazí, což se stávalo, mohou si ji stáhnout přímo z těchto odkazů:

Neplést si eDoklady a eObčanku

Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) na síti X upozornil na to, že si lidé musí stáhnout správnou aplikaci eDoklady a neplést si ji s eObčankou, která funguje jako čtečka občanek s čipem k prokazování identity on-line a dostupná je už delší dobu. „Ač názvy mohou trochu mást, jedná se úplně o jinou appku, která navíc patří pod vnitro. Na první pohled to může být trochu matoucí, ale to určitě zvládneme,“ uvedl.

Elektronickou občanku by od nynějška, respektive podle Bartoše od pondělí, měly akceptovat ústřední orgány státní správy, tedy například ministerstva, Český telekomunikační úřad, Český statistický úřad nebo úřad pro kybernetickou bezpečnost. Dobrovolně ji budou přijímat i některé obce. Postupně se podle harmonogramu přidají další úřady a instituce.

Každý občan České republiky si může ode dneška aplikaci stáhnout a poté si v ní občanský průkaz aktivovat přes internetový Portál občana. Prokázat se musí bankovní identitou nebo jiným způsobem elektronického ověření totožnosti.

Aplikace lidem umožní prokazovat totožnost pomocí mobilního telefonu. Při kontaktu se státem tak budou mít možnost pohodlně a efektivně spravovat své údaje bez zbytečného obcházení úřadů a vyplňování formulářů. Digitální průkaz totiž umožní snadné kopírování údajů do různých forem, ať už jde o on-line nákupy nebo rezervaci letenek.

Aplikace funguje i bez připojení

Aplikace má fungovat on-line i bez připojení telefonu. Digitální a informační agentura zároveň pracuje i na možnosti stáhnout si aplikaci v zahraničí. Na nemožnost stažení mimo ČR si někteří uživatelé stěžovali.

Postupně začnou eDoklady akceptovat i další instituce. Od dubna má aplikaci přijímat policie a od poloviny roku úřady práce nebo finanční úřady. Od příštího roku pak všechny samosprávy nebo Česká pošta. Pirátský poslanec Jakub Michálek dnes upozornil, že třeba u voleb je bude možné použít až v roce 2025.

Postupně by mělo být možné do eDokladů přidávat i další doklady.

Nejdůležitější otázky a odpovědi

Jsou eObčanka a eDoklady totéž?

Ne, jde o dva odlišné projekty. eDoklady jsou mobilní aplikací, která slouží k prokazování se při fyzické kontrole. eObčanka je součástí občanského průkazu a slouží k přihlašování k online službám.

Jaké budou v aplikaci doklady?

Od 20. ledna 2024 je v eDokladech k dispozici občanka. V budoucnu plánujeme přidávat další doklady.

Končí mi platnost fyzické občanky. Musím ji prodloužit, když mám eDoklady?

Ano. Občanka v eDokladech je vlastně elektronickou kopií vašeho fyzického dokladu. Pokud by vaší občance skončila platnost, doklad by vám automaticky zmizel i z eDokladů. 90 dní před koncem platnosti vaší fyzické občanky se v aplikace začne zobrazovat upozornění, za kolik dní platnost končí.

Kde může eDoklady použít?

Od 20. ledna 2024 můžete eDoklady využívat při osobním jednání s ústředními správními úřady, to jsou zejména ministerstva. Postupně se rozšíří i na další místa podle tohoto harmonogramu.

Můžu se nadále prokazovat plastovou kartičkou občanky?

Ano, stávající občanka je nadále platná a je možné se s ní prokazovat jako dosud.

Dají se eDoklady použít i offline?

Ano, při prokazování totožnosti ověřovateli s mobilní aplikací se používá pouze technologie Bluetooth na propojení vašeho a ověřovatelova mobilu. Přístup na internet v tu chvíli není potřeba.

Připojení na internet je potřeba při registraci, aktualizaci údajů a prokazování ověřovateli na přepážce.

Můžu používat eDoklady i v zahraničí?

Zpočátku bude možné eDoklady využívat pouze v České republice.

Od 1. ledna 2025 budete moci eDoklady používat na zastupitelských úřadech v zahraničí.

Budu moci eDoklady použít i ve volebních místnostech?

V roce 2024 tato možnost ještě dostupná nebude. V okrskových volebních místnostech budete moci eDoklady využívat od 1. ledna 2025.

Mohou eDoklady používat i cizinci žijící v ČR?

Aplikace je dostupná pouze pro občany ČR s platným českým občanským průkazem.

Můžu mít v eDokladech i občanky svých blízkýc osob?

Ne, zatím není možné mít v eDokladech občanky svých dětí, partnera ani dalších blízkých osob.

Na co musím myslet, pokud chci eDoklady používat?

Pamatujte na dostatečně nabitý telefon a hlídejte si platnost vaší fyzické občanky. Pokud předpokládáte, že se budete prokazovat, hlídejte si aktuálnost vašeho dokladu v aplikaci. Doklad se automaticky aktualizuje, když jste připojeni k internetu a spustíte aplikaci.

Jak zablokuji eDoklady, pokud mi telefon někdo ukradne?

V případě ztráty nebo krádeže telefonu můžete v Portálu občana odpojit aplikaci eDoklady, čímž se zruší vaše registrace v tomto zařízení a nikdo se do aplikace nedostane.

Kdo všechno může pomocí eDokladů ověřit mou totožnost?

Všichni ověřovatelé podle tohoto harmonogramu. Jedná se o úřady státní správy, úřady obcí či jiné organizace státu, ale i soukromé firmy nebo jiné subjekty, kterým je uložena zákonná povinnost ověřit vaši totožnost nebo osobní údaj.

Chci odpojit zařízení s eDoklady a přihlásit na něm někoho jiného. Je to možné?

Ano, ale po odpojení vyčkejte alespoň jednu hodinu, než budete registrovat jinou osobu. Mějte zároveň na paměti, že na jednom zařízení může být registrována pouze jedna osoba. Není možné mít např. v jednom mobilu eDoklady více členů rodiny.

AN
Zdroje a obrázky: eDoklady; DIA; Síť X

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..