Mobilní aplikace Portál občana

Mobilní aplikace Portál občana oficiálně spuštěna

Portál občana je vstupní branou k online službám českého státu, který jich nabízí již více než 600 a další rychle přibývají. Nová mobilní aplikace Portál občana z dílny Digitální a informační agentury (DIA) je ode dneška k dispozici na App Store a Google Play. Výhodou tak bude dostupnost přibývajících služeb státu digitálně, jen za pomoci mobilního telefonu. V aplikaci přehledně naleznete vše, co ve webové verzi portálu, a to včetně možnosti správy datových schránek.

Díky Portálu občana je možné vyřídit mnoho úředních záležitostí, jako je například podání daňového přiznání, vyhotovení výpisů z rejstříku trestů nebo propojení s datovou schránkou. Portál vás také upozorní na blížící se konec platnosti dokladů a mnoho dalšího. V loňském roce došlo k výraznému nárůstu uživatelů díky úpravě designu a zlepšení přívětivosti. Dnes jej využívá více než 1 205 000 uživatelů a čísla dále rostou. Novou mobilní aplikaci k Portálu občana vyvinula Digitální a informační agentura. Společně s Digitálním Českem ji testovala koncem prosince se seniory, kteří tak poskytli cennou zpětnou vazbu pro další vývoj a zdokonalení

Rychle a jednoduše pomocí mobilu

„Nová mobilní aplikace Portál občana lidem přinese efektivní komunikaci se státem. Po 6 letech od jeho spuštění se tak uživatelé mohou k službám státu dostat rychle a jednoduše prostřednictvím svých mobilních telefonů v okamžiku, kdy to budou potřebovat a svůj čas věnovat místo běhání po úřadech tam, kam skutečně potřebují. S přibývajícími digitalizovanými službami se navíc nabídka neustále rozšiřuje. Již nyní připravujeme další služby, které se do Portálu občana přidají a výrazně lidem usnadní život,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš.

„Portál občana má konečně svou mobilní aplikaci, která ještě zjednoduší přístup ke službám státu. Stáhnete zde například výpis z rejstříku trestů, zkontrolujete svůj bodový stav řidiče a pohodlně přečtete i odešlete datové zprávy. Je vidět, že Portál občana je oblíbeným nástrojem, jelikož má již přes 1 200 000 uživatelů. Doufáme, že s mobilní aplikací bude číslo ještě narůstat,“ komentuje aplikaci ředitel DIA Martin Mesršmíd.

Nejen systém DROZD

Během letošního roku se do Portálu občana přidá například i systém DROZD, který lidem umožní lepší přípravu na případné krizové situace v zahraničí a v předstihu je upozorní před případným hrozícím nebezpečím. Další plánovanou službou v Portálu občana bude Registr zastupování, který tento týden prošel Senátem a ketrý poslouží pro on-line udělení plných mocí pro úkony se státem. Tedy například při převodu vozidla, daňovém přiznání či žádosti o cestovní pasy dětí.

eDoklady

Na mobilních telefonech funguje od ledna letošního roku aplikace eDoklady, kterou si za první tři měsíce stáhlo přes 350.000 lidí. Aplikace eDoklady lidem slouží k pohodlnějšímu a bezpečnějšímu prokazování směrem k úřadům, soukromým subjektům, ale i mezi sebou. Akceptují jí ústřední státní úřady, od 1. dubna aplikaci využívá policie v terénu a od poloviny roku to pak budou využívat všechny úřady a obce, matriky, policie jako celek a podobně. Od příštího roku přibudou i banky nebo pošty či zdravotní pojišťovny.

AN
Zdroje a obrázky: DIA; Google Play

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..