Portál občana

Státní weby s doménou gov prošly degooglizací

Státní weby s doménou gov.cz prošly degooglizací. Portál občana a další weby veřejné správy spadající pod zmiňovanou doménu již pro měření návštěvnosti nevyužívají nástroj Google Analytics, nýbrž přešly na Matomo Analytics. Oznámila to Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT)

Nástroj Matomo Analytics je open source alternativa Google Analytics, která může běžet, a v případě státní správy právě i běží, na vlastních serverech, takže se data neposílají na cizí cloud.

Nástroj pro měření návštěvnosti Matomo Analytics - Státní weby s doménou gov prošly degooglizací
Nástroj pro měření návštěvnosti Matomo Analytics
Velké téma za covidu

Odesílání potenciálně citlivých dat reklamním agenturám bylo velkým tématem přesně před dvěma roky. Tehdy stát spustil rezervační systém k očkování proti covidu, jenž sbíral zbytečně moc dat včetně toho, že do googlovského cloudu kvůli chybě posílal i rodná čísla.

Organizace IuRe (Iuridicum Remedium) a Spolek pro ochranu osobních údajů následně vyzvaly vládu, aby u důležitých webů nasadily analytické nástroje, které žádné údaje třetím stranám neposílají. A doporučení padlo právě na Matomo Analytics. Očkovací systémem na něj přešel loni v únoru, ministerstvo vnitra pak přislíbilo, že jej časem využije právě i na Portálu občana.

AN
Zdroje a obrázky: nakit; obcan.portal; motomo


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..