Chatbot - Umělá inteligence - AI (Ilustrační foto)

Nový čínský chatbot byl vycvičen, aby byl dobrým soudruhem

Nový čínský chatbot byl vycvičen, aby byl dobrým soudruhem, neboť čínský chatbot s umělou inteligencí (AI) je vycvičen na politické ideologii prezidenta Si Ťin-pchinga. Nebo ještě lépe, čínský chatbot je věrný doktríně prezidenta a vůdce komunistické strany. Čínský úřad pro správu kyberprostoru (CAC) chatovacího robota představil tento týden, přičemž uvedl, že byl mimo jiné vytrénován na spisu zvaném Si Ťin-pchingovy myšlenky o socialismu s čínskými rysy pro novou éru.

Nový čínský chatbot je připomínkou ideologických parametrů, které by měly splňovat všechny čínské nástroje umělé inteligence. Zmíněný chatbot má oficiálně sloužit k výzkumu v oblasti kybernetické bezpečnosti a informačních technologií. Měl by být schopen vytvářet zprávy, shrnovat informace či poskytovat anglické a čínské překlady pro uživatele.

Vytrénován byl na šesti odborných databázích týkajících se technologií, sedmým zdrojem dat byl prezidentův spis, uvedl CAC. Si Ťin-pchingovo dílo obsahuje 14 zásad, k nimž patří nutnost zachování absolutní moci čínské komunistické strany, posílení národní bezpečnosti a socialistických hodnot či zlepšení životní úrovně občanů. Prozatím není úplně jasné, zd-li nový chatbot bude určen též pro veřejnost. Pro vnitřní potřeby ho začal užívat Čínský institut pro otázky kybernetické bezpečnosti.

Souboj USA a Číny

Čína na poli umělé inteligence (AI) soutěží se Spojenými státy. Technologické firmy jako Alibaba či Baidu již uvedly na trh své chatboty využívající AI, které se podobají chatovacímu robotovi ChatGPT. Čínské nástroje jsou ale omezenější, protože podléhají přísné cenzuře. To znamená, že například často neodpoví na otázku, která je politicky citlivá.

AN
Zdroje a obrázky: AP; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..