YandexGPT - Rusko - chatbot - Umělá inteligence (AI)

Rusko musí získat převahu na poli AI, prohlásil Putin

Rusko musí získat převahu na poli umělé inteligence (AI), prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Na konferenci o umělé inteligenci v Moskvě také uvedl, že současná dominance západních technologických systémů v Rusku je nepřípustná a nebezpečná, a přislíbil, že brzy schválí novou strategii rozvoje umělé inteligence. Lidstvo se může dohodnout na společných principech ovládání umělé inteligence podobných pravidlům nešíření jaderných zbraní, řekl dále ruský prezident na konferenci.

„Monopolní dominance podobných cizích nástrojů v Rusku je nepřijatelná a nebezpečná. Je absolutně nezbytné používat ruská řešení v oblasti spolehlivých, transparentních a bezpečných systémů umělé inteligence,“ řekl Putin. Dodal, že Rusko patří mezi země, které rozpracovávají vlastní systémy AI. Jako příklad jmenoval platformy YandexGPT a Šedevrum vytvářené technologickou společností Jandeks a projekty GigaChat a Kandinsky společnosti Sber přidružené k ruské bance Sberbank.

Nebezpečí západních technologických systémů Putin dokládal na příkladu vyhledávačů, které jsou podle něj zaujaté a neukazují dostatek výsledků souvisejících s Ruskem. Podle něj to plyne z toho, že, vývojáři „dávají stroji nějaký úkol a on ho řeší pouze za pomoci anglojazyčného souboru dat“.

Putin zdůraznil, že Rusko by mělo nastavit takové zákony, které budou vůči vývoji AI co nejvstřícnější, a vyzval vysoké školy, aby rozšířily programy zaměřené na tuto oblast. Dodal, že vláda by na vědu a výzkum v oblasti umělé inteligence mohla vyčlenit více financí.

V současnosti jsou lídry v nástrojích umělé inteligence Spojené státy a Čína. Moskva má taktéž ambicí stát se silným hráčem na poli AI, ovšem její úsilí komplikuje konflikt na Ukrajině. Ten vede jednak k odlivu talentovaných vědců a vývojářů, dalším problémem jsou západní sankce, jenž omezily dovoz špičkové techniky do země.

Putin: Kontrola AI může být podobná pravidlům o nešíření jaderných zbraní

Lidstvo se může dohodnout na společných principech ovládání umělé inteligence podobných pravidlům nešíření jaderných zbraní, řekl ruský prezident Vladimir Putin na konferenci o umělé inteligenci.

„Lidstvo vypracovalo určitá pravidla související s používáním jaderných technologií, včetně těch ve vojenské oblasti: nešíření. Zformulovalo pravidla pro nešíření jaderných technologií jako takových. Taková pravidla existují. V oblasti umělé inteligence můžeme dosáhnout společných řešení přijatelných pro všechny a nezbytných pro všechny,“ řekl Putin.

Souhlasně se vyjádřil i šéf Sberbank German Gref. „Máte naprostou pravdu. Zdá se mi, že je v zájmu všech lidí, celého lidstva, abychom k tomuto procesu přistupovali s pocitem velké odpovědnosti,“ řekl Gref. Je si jistý, že tento proces by měl být plně pod kontrolou lidí.

Během diskuse Putin spekuloval, že nejlepší možností by bylo dosáhnout dohod dříve, než se objeví jakákoliv hrozba v oblasti umělé inteligence. „Víte, kdy to bude možné? Až se všichni budou cítit ohroženi. Až se všichni budou cítit ohroženi nekontrolovaným šířením zbraní, nekontrolovanou prací v této oblasti, pak okamžitě uvidíme přání dosáhnout dohod. Nejlepší by bylo, kdyby společné povědomí o rýsujících se hrozbách vedlo k přání vyjednávat,“ řekl Putin.

AN
Zdroje a obrázky: Tass; Tass (2); Tadviser


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Rusko musí získat převahu na poli AI, prohlásil Putin“

  1. […] Rusko musí získat převahu na poli AI, prohlásil Putin […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..