Rubikova kostka složená japonským robotem v novém světovém rekordu strojů

Rubikova kostka – Robot ji složil v novém rekordu 0,305 vteřiny

(VIDEO)| Speciálně naprogramovaný robot v Japonsku poskládal hlavolam zvaný Rubikova kostka za 0,305 vteřiny. Jde zhruba o desetinu času, který na vyřešení hlavolamu potřebuje nejrychlejší člověk. Robot a jeho konstruktéři se tak stali držiteli nového světového rekordu v kategorii strojů. Rozhodli o tom, podle japonských médií, představitelé Guinnessovy knihy rekordů.

Robota sestavila pětice inženýrů automobilky Mitsubishi ve městě Amagasaki nedaleko Ósaky. Na prototypu pracovali od září 2022. Tým použil technologie obvykle užívané pro rychlé a přesné umístění drátů v motorech klimatizací a ventilátorů. Jejich robot otočí stěnou krychle hlavolamu o 90 stupňů za 0,009 vteřiny. Barvy jednotlivých panelů rozpoznávají kamery a vyhodnocuje je umělé inteligence.

Rubikova kostka složená japonským robotem v novém světovém rekordu strojů

Povedlo se až na druhý pokus

Robot hlavolam nevyřešil na první pokus a konstruktéři ho zhruba 20 minut opravovali. Druhý pokus už se povedl a robot překonal předchozí světový rekord. Robot dvou studentů americké univerzity MIT v roce 2018 poskládal kostku za 0,38 vteřiny. Překonal tak rekord robota z roku 2016, který byl 0,637 vteřiny.

Rubikova kostka

Šestiboký barevný hlavolam sestavil na konci 70. let maďarský architekt a designér Ernö Rubik. Předmět mu původně sloužil pro vysvětlení prostoru studentům architektury, po třech letech se začala prodávat na maďarském trhu. Rubikova kostka si našla fanoušky po celém světě. Jen v letech 1980 až 1982 se ve světě prodalo na sto milionů kusů hlavolamu, který z Rubika učinil slavného a bohatého muže.

AN
Zdroje a obrázky: YT


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..