DROZD - Dobrovolná registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí

Před letní sezonou přibyl do Portálu občana systém DROZD

Do Portálu občana, který slouží pro kontakt lidí se státní správou, přibyl cestovatelský systém DROZD poskytující upozornění při pobytu v zahraničí. Na dnešní tiskové konferenci k zahájení letní turistické sezony to oznámili ministři zahraničí Jan Lipavský a pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Portál občana nabízí podle Bartoše přes 600 služeb, nyní k nim přibyl DROZD. Práce na zařazení aplikace do portálu trvaly zhruba dva měsíce, integrace se všemi notifikacemi stála maximálně deset milionů korun, řekl vicepremiér pro digitalizaci. Mobilní aplikaci Portál občana si od dubna dosud stáhlo zhruba 200.000 lidí, celkově portál využívá zhruba 1,5 milionu občanů, poznamenal Bartoš.

Mobilní verzi Portálu občana je možné si stáhnout v obchodech App Store a Google Play. Formulář cestovatelského systému DROZD je v aplikaci složen z informací o cestovateli, údajů o pobytu v zahraničí, informacích o spolucestujících a o kontaktní osobě v Česku. Na základě daných údajů ministerstvo zahraničí rozesílá e-maily, SMS zprávy a notifikace všem zaregistrovaným osobám.

„Význam systému DROZD se ukázal i během minulé turistické sezony, kdy lidé díky němu dostali včasné upozornění na požáry na ostrově Rhodos či v Turecku, spolu s krizovou linkou, na kterou se mohli obracet,“ dodal Bartoš.

Podle Lipavského se do Drozdu v loňské letní turistické sezoně zaregistrovalo přes 108.000 občanů. Letos se do konce května nejvíce hlásili cestující do Egypta, a to ve zhruba 4500 případech, dále do Turecka (téměř 1500), Británie (1100), Řecka (přes 1000) a Tuniska (téměř 1000).

Česko v létě kvůli pomoci turistům tradičně posílí konzulát v Barceloně a zřídí jednatelství v bulharském Burgasu a chorvatských městech Rijeka a Split. Společné policejní hlídky budou působit v některých chorvatských a bulharských městech.

Výzva k zodpovědnému cestování

Ministerstvo zahraničí vyzvalo občany k zodpovědnému cestování, případná pomoc zastupitelského úřadu v zahraničí má být poslední instancí. Ambasády a další úřady mohou vypomáhat při ztrátě či krádeži cestovního dokladu, pozbytí peněz, zprostředkování kontaktu při nehodě či úmrtí, při potřebě repatriace nebo při komunikaci s místními orgány při zatčení nebo když je občan obětí trestné činnosti.

Nově bude v letní sezoně k dispozici globální konzulární call centrum na telefonním čísle +420 222 420 222. „Tuto linku spouštíme právě dnes a v první fázi bude sloužit českým občanům, kteří se ocitnou v nouzi v evropských zemích. Linka bude fungovat v nepřetržitém režimu,“ upřesnil Lipavský.

Rozšířila se také síť honorárních konzulátů na řecký ostrov Lefkada, jordánskou Akabu, kanadský Vancouver či francouzské Lille, Libérii, Togo, Benin či Bhútán, oznámil šéf české diplomacie.

Bartoš na tiskové konferenci také uvedl, že podíl cestovního ruchu na tuzemském hrubém domácím produktu činí 2,2 %. Cestovní ruch zaměstnává 226.000 lidí.

Podle prosincových dat ministerstva zahraničí loni v létě opět vyrazilo nejvíc Čechů na dovolenou do Chorvatska, zhruba 800.000. Následovaly Řecko s 640.000 návštěvníky a Itálie se 470.000. Velmi oblíbenými destinacemi byly také Albánie a Portugalsko včetně Madeiry a Azorských ostrovů.

Projekt DROZD

Projekt Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (DROZD) umožňuje účinně poskytovat aktuální upozornění k cestám a pobytu. V případě mimořádných událostí zastupitelskému úřadu napomáhá organizovat pomoc českým občanům, kteří poskytnou na dobrovolném základě informace o svém plánovaném pobytu v zahraničí. Informace poskytuje cestovatel vyplněním jednoduchého formuláře složeného ze čtyř částí:

  1. Informace o cestovateli
  2. Údaje o pobytu v zahraničí
  3. Informace o spolucestujících
  4. Kontaktní osoba v ČR

AN
Zdroje a obrázky: MZV; agentury


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..