Mozilla Firefox - Prohlížeč

Statistiky StatCounter: Firefox se výrazně propadá

Po delším čase se podíváme na statistiky StatCounter. Nahldneme do třech oblastí, a to prohlížečů, sociálních sítí a vyhledávačů. Co se týče prohlížečů, tak se již dlouhodobě nedaří kdysi nejoblíbenějšímu a nejpoužívanějšímu prohlížeči Firefox, který se opravdu značně propadá, v měsíci červnu klesl až na 2,7 %. Jako obvykle na AzaNovinách porovnáme ve zmiňovaných segmentech data za celý svět a údaje čistě za Českou republiku.

Prohlížeče

Prohlížeče Svět (červen 2024)
Prohlížeče Svět (červen 2024)
Prohlížeče Česko (červen 2024)
Prohlížeče Česko (červen 2024)

Jak vidíte na grafech, tak celosvětově dominuje stále prohlížeč od Googlu Chrome, který používá více než 65,6 % lidí, druhé místo patří už též klasicky Safari s téměř 18 %. Následuje prohlížeč firmy Microsoft Edge, který má více než 5 % a Firefox, jenž se opravdu velmi propadá, neboť v červnu zaznameal pouze 2,74 %.

Co se týče České republiky, tak tady je situace trochu jiná, i zde je Firefox až na čtvrtém místě, ovšem s podílem 7,34 %. Oproti celosvětovým statistikám si vede v Česku lépe i Edge se 7,86 %, naopak Safari u zdejších uživatelů není až tak oblíbené jako ve světě, u nás má 12%. I v Česku kraluje Chrome v podstatě se stejnými čísly jako jsou ta celosvětová.

Sociální sítě

Sociální sítě - Svět (červen 2024)
Sociální sítě Svět (červen 2024)
Sociální sítě Česko (červen 2024)
Sociální sítě Česko (červen 2024)

Nikoho nepřekvapí, že nejpoužívanější sociální sítí je Facebook se 62,5 %. Následuje další síť z rodiny společnosti Meta Instagram a streamovací služba Googlu YouTube. S 8 % je na čtvrtém místě Síť X (dříve Twitter), následuje Pinterest.

V Česku jsou první tři místa téměř totožná se světem. Na čtvrté pozici je u nás ovšem Pinterest, a to hlavně díky tomu, že sociální síť Elona Muska v Česku oproti světovým číslům zaostává, má totiž pouze 3,88 %, což je o více než polovinu méně.

Vyhledávače

Vyhledávače Svět (červen 2024)
Vyhledávače Svět (červen 2024)
Vyhledávače Česko (červen 2024)
Vyhledávače Česko (červen 2024)

V segmentu vyhledávačů je dlouhodobě jasnou jedničkou Google. Tady ale panují největší rozdíly co se týče celosvětových dat a těch ze zdejšího českého rybníčku. Má to na svědomí samozřejmě český vyhledávač Seznam. Ve světě Google naprosto dominuje, když druhý Bing má pouze 3,72 %. V česku dosahuje Bing podobných čísel, jenže je až třetí, na druhém místě za Googlem je vyhledávač od Seznamu, který má více jak 14 %. Takové místní specifikum.

Vyhledávače Google vs Seznam (2014 - 2024)
Vyhledávače Google vs Seznam (2014 – 2024)

Za posledních deset let se sice Seznam vyhledávač oproti Googlu propadá, není to ale nic fatálního, spíše je dosti neuvěřitelné, že si stále vede tak dobře.

AN
Zdroje a obrázky: StatCounter; Mozilla


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..