Herní porucha se vyskytuje u stále více lidí (Hráč, hraní PC her, videohry, sluchátka - Ilustrační foto)

Videohry s příběhem ovlivňují myšlení a názory hráčů

Videohry s příběhem ovlivňují myšlení a názory hráčů, ukázala studie, do které se zapojili vědci z Národního institutu SYRI. Lze je tak využít při vzdělávání, uvedl v tiskové zprávě mluvčí institutu Filip Vrána. Naopak potenciální hrozbu představuje zneužití her v propagandistickém působení.

Takzvaná metaanalýza publikovaná v časopise Contemporary Educational Psychlogy se zaměřila na dosavadní poznatky o účincích narativních her na postoje hráčů. „Naše zjištění potvrzují, že narativní videohry jsou schopny ovlivnit postoje hráčů k tématům zobrazeným v těchto hrách. Přesvědčivé herní mechanismy, jako jsou stereotypy a smysluplná zpětná vazba, mají znatelný vliv na změnu postojů hráčů. Dopady videoher se přitom věkem hráčů lehce zmírňují,“ uvedl jeden z autorů studie Ivan Ropovik ze SYRI a Univerzity Karlovy.

Hry a vzdělávání

Některé hry lze podle odborníků využít při vzdělávání. „Videohry mohou přispět k lepšímu a komplexnějšímu pochopení naší minulosti a společenských témat. Mohou také pomoci v konfliktních oblastech tím, že budou podporovat méně polarizované názory na klíčové otázky. Také v neformálním učení mohou poselství a mechanismy zabudované do videoher pomoci dosáhnout pozitivních změn, například podporou pozitivních názorů na ochranu našeho životního prostředí a následnou změnou chování,“ řekl Ropovik.

Videohry jsou značně rozšířené a někteří hráči u nich tráví hodiny denně. „V této souvislosti by neměly být podceňovány, protože mohou snadno promlouvat ke klíčovým politickým nebo kulturním debatám. Stejně dobře jako k pozitivním cílům mohou být použity k politické propagandě,“ uvedl Ropovik.

Rozhodující pro změnu postoje je nejen interaktivita hry a emoce s ní spojené, ale i délka hraní. „Čím déle strávíme s videem a videohrou, tím větší vliv mohou mít na naše postoje. Velké komerční videohry, při kterých hráči často tráví desítky hodin jejich hraním v neformálním prostředí, tak mohou být velmi vlivným médiem, pokud jde o to, jaká témata zobrazují a jak je zobrazují,“ dodal vědec.

O SYRI

Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik – krátce SYRI – je virtuální vědecký hub, který sdružuje odborníky z Masarykovy univerzity, Univerzity Karlovy a ústavů Akademie věd ČR. Jeho cílem je propojit vědce, kteří by spolu jinak nespolupracovali, a nabízet řešení a doporučení v reálném čase. Sociální vědci budou zkoumat rizikové situace a zmírňovat problémy, které tyto mimořádné události, jako je pandemie covid-19, válka na Ukrajině, inflace a zdražování nebo klimatické změna, přinášejí.

Poslední roky jasně ukázaly, jak je současná doba k rizikovým situacím náchylná. Socioekonomické nerovnosti se prohlubují, proto je jedním z cílů SYRI poskytovat data tak, aby se podle nich mohli politici správně rozhodovat. Podobná hloubková analýza v ČR dosud chyběla.

AN
Zdroje a obrázky: SYRI; ScienceDirect; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..