Česká televize (ČT) - Oficiální Logo

Se zvýšením TV a rozhlasových poplatků nesouhlasí 71 % Čechů

S návrhem na zvýšení TV a rozhlasových poplatků nesouhlasí 71 % Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research v květnu a srpnu mezi více než 2500 respondenty. Návrh, který prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně, pracuje se zvýšením poplatku za televizní vysílání od příštího roku o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a se zvýšením rozhlasového poplatku o deset korun na 55 Kč.

Se zvýšením TV a rozhlasových poplatků nesouhlasí 71 procent Čechů - Průzkum agentury NMS Market Research
Zdroj obrázku: NMS Market Research

Podle návrhu by se měl také rozšířit počet domácností, na které se bude poplatek za televizní a rozhlasové vysílání vztahovat. Nově by se poplatníkem měla stát každá domácnost, která má připojení k internetu nebo chytrý telefon, bez ohledu na to, zda vlastní TV či rádio. S takovým návrhem nesouhlasí 70 % lidí.

„Koncesionářské poplatky v současné době slouží jako hlavní zdroj příjmů pro veřejnoprávní média. K jejich zvýšení navíc nedošlo od roku 2008. Ani to ale Čechy v tématu zvyšování poplatků příliš neobměkčí. Průzkum navíc mimo jiné ukazuje, že pouze čtyři z deseti Čechů souhlasí s tím, aby koncesionářské poplatky i nadále fungovaly jako hlavní zdroj financování České televize,“ uveda Lucie Režná z NMS.

Důležitou roli v podpoře legislativní změny, která vede ke zvýšení TV a rozhlasových poplatků, hraje dosažené vzdělání. Se zvýšením koncesionářských poplatků souhlasí 34 % vysokoškolsky vzdělaných Čechů, oproti Čechům a Češkám se základním vzděláním je to 21 procentních bodů více.

Českou televizi považuje za důvěryhodnou 55 % Čechů a Češek, ve srovnání s komerčními televizními stanicemi má tak důvěru největší. Za důvěryhodnou považují ČT zejména mladí lidé, mezi lidmi ve věku 18 až 26 let je to 70 %.

AN
Zdroje a obrázky: NMS; ČT


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..