logo AzaNoviny

Rozhovor se zakladatelem AzaNovin k 6. výročí

Po dvou letech mohu u rozhovoru pro AzaNoviny přivítat jejich zakladatele, jímž není nikdo jiný než Anděl Azazel. Co se za ty dva roky změnilo? Kam se celý projekt AzaNoviny Xmagazín A-A posunul? V čem se Anděl Azazel mýlil a co predikoval správně? Pojďme se nejen na toto zeptat . Rozhovor se zakladatelem AzaNovin k jejich 6. výročí právě začíná.

Pokud byste si chtěli připomenout rozhovor s Andělem Azazelem z roku 2019, pak tak můžete učinit ZDE.

AN: V minulém rozhovoru před dvěma lety jsi hovořil o konsolidaci celého projektu, která se zdařila. Kam se AzaNoviny od té doby posunuly? Hovořil jsi později o zkvalitňování a jakési větší profesionalizaci. Vládne u tebe v tomto spokojenost, vyšly všechny stanovené záměry?

Anděl Azazel: Člověk by neměl být nikdy úplně spokojený. Co se týče oné profesionalizace a zkvalitňování celého projektu, pak si myslím, že se mnohé povedlo a moje představy se naplnily. V rámci možností jsme vylepšili tři hlavní atributy projektu, což je hlavní web, můj osobní blog Xglosy a v neposlední řadě i II.kanál AzaNovin AzaŽurnál. Tomu jsme pořídili nejen lepší adresu ale zároveň s tím i zbrusu nový web. Když jsem psal úvodní slovo ku Výroční zprávě, která byla vydána právě k šestému výročí, tak jsem tam použil jako stěžejní výraz „pozvolnost“. Soustavně, vytrvale, pozvolně se posouváme kupředu, koneckonců to je i taková vlastnost kozorohů, že.. ovšemže.

Samozřejmě existují i věci, se kterými spokojen být nemohu. Když se před pěti lety rozjíždělo diskuzní fórum X-Fórum, tak do něj byly vkládány velké naděje. Možná už od počátku nereálné, vzhledem i k tomu, že podobné platformy už moc nefrčí, vzpomeňme jak dopadli například Diskutníci. Každopádně se toto naše malé fórum rozjelo velmi zdatně, a musím říci i kvalitně. Tady bych zmínil třeba hudební sekci, kde Anathema vytvořil takovou malou encyklopedii tvrdé muziky. Ale kdeže loňské sněhy jsou, dnes je fórum dlouhodobě „mrtvé“ a Já si kladu otázku co s tím. Nebo možná co s ním, neb recept na nějaký restart prostě neznám a nemám. Takže fórum je nyní pouze v takovém udržovacím módu.

AN: Během těch dvou let ale vznikalo i pár nových věcí, tou asi nejviditelnější je podcast Xkozloviny. Byly nastartovány i některé další záležitosti, a za novinku se dá považovat i tebou zmiňovaný AzaŽurnál, protože se nejednalo jen o přesun, ale ty stránky mají naprosto jinou podobu a styl.

Anděl Azazel: Ano, proběhlo i pár novinek. Podcast je velmi zajímavá disciplína, vlastně dosti rozdílná oproti všemu ostatnímu, neb celý projekt je postaven hlavně na psaném slově. Rozhodně bylo zajímavé si to vyzkoušet. Já bych rád, aby to mělo nějaký kvalitativní vývoj, a to jak po stránce obsahové, tak i technické, tedy hlavně zvukové. Tady jsem teď momentálně dost naštván, páč poslední epizoda, což byl subpodcast Archa X, tak ta se vůbec nepovedla. Měli jsem nějaké celkově technické problémy, a ten zvuk je naprosto příšerný. V určité fázi se s tím ale už nedalo nic dělat. Takže tady bych si dal facku, páč na tom nesu svůj díl viny.

Máš pravdu, i ten AzaŽurnál by se dal v jistém úhlu pohledu považovat za novinku. Jednak byl vystavěn úplně nový web a hlavně úplně jinak. Starý AzaŽurnál byl hlavně o těch klasických chatovacích portálech, byly tam i různé galerie a historie těch serverů. Nic z toho už na novém AzaŽurnálu k nalezení není, protože, a to si řekněme na rovinu, dnes to vůbec nikoho nezajímá. Jediné co zůstalo je statistika návštěvnosti, v tom se bude pokračovat.

Na hlavním webu se velmi zdatně a konečně rozjela rubrika, která je v podstatě takovou přidruženou rubrikou, a to Recepty a vaření. Tato rubrika sice existovala od počátku, ovšem postrádala obsah. Podařilo se též, myslím velmi dobře, rubriku propojit s firemním účtem na Pinterestu, kde recepty tvoří hlavní a zásadní náplň. A Pinterest zase zpětně přivádí na web nové návštěvníky.

AN: Zmínil jsi subpodcast Archa X, který je začleněn pod Xkozloviny. Já bych se u toho zastavil, protože to souvisí se stejnojmenným blogem Archa X, kde tvoříš dvojici s další autorkou Archivářkou. Je to tedy taková další novinka, ač tedy tento blog stojí mimo Xmagazín.

Anděl Azazel: Jistě, to je úplně mimo projekt AzaNoviny Xmagazín A-A. Jak to celé vzniklo, to si mohou čtenářové, pokud by je to případně zajímalo, přečíst TADY. Archa X vyplula před téměř rokem, nu a měla i své různé fáze. Počáteční aktivní, která přešla postéze ovšem do jakési pasivní, neb kolegyně Archivářka se krapet odmlčela. V současné době Archa X už zase šlape, vznikly dokonce dvě nové epizody podcastu, proběhlo pár úprav na blogu a opatřili jsme Archu novou doménou. Také jsme byli přijati do Klubu blogerů, tam tedy vstoupily i Xglosy.

AN: Teď se zastavme u klasických chatů a komunitních serverů. Ty jsi před chvíli zde celkem rezolutně konstatoval, že ty portály už dnes nikoho moc nezajímají. Což tedy konstatuješ již delší dobu, a když se podíváme na minulý rozhovor před dvěma roky, tak v něm jsi říkal, že jediným klasickým chatem, kterému dáváš nějakou šanci do budoucna, je XChat. Jak to vidíš dnes?

Anděl Azazel: Nevidím. Celá klasická chatová scéna a jednotlivé portály jsou naprosto bez budoucnosti. U XChatu jsem to v tom rozhovoru před dvěma lety podmiňoval změnou myšlení vlastníků a změnou organizační struktury. Nic z toho se ale nestalo. Naopak, Honza Zálešák si zatvrzele, řekl bych snad i zabejčeně, jede pořád to své. Ostatní spolumajitelé už asi o XChat ani nemají zájem, největší z nich Petr Flégl se dokonce vzdal funkce jednatele. Nemá to tam vůbec žádný vývoj, Gym vymýšlí už jen zbytečnosti, jako naposled možnost dvoufázového přihlášení. Mně to vůbec hlava nebere, v čem je to přínosné, prospěšné, jak to XChatu pomůže? Ale po předešlých jeho „vylepšeních“, jako třeba zavedení filtru místnosti pro uživatele pouze s ověřeným číslem, což se v praxi ukázalo jako morová rána pro některé roomky, kde to bylo aplikováno, mě už nepřekvapí opravdu dočista nic.

Víte, ve sportu, když se nedaří, uveďme si to kupříkladu na kolektivním sportu hokej, tak trenér ví, že musí něco změnit. Stáhne hru na tři pětky, změní taktiku, vystřídá brankáře, prohodí hráče jednotlivých lajn a pozmění sestavu, anebo když už je nejhůře, tak pošle na led nějakého bijce, aby rozpoutal nějakou šarvátku. Ten trenér ví, že pokud chce vývoj zápasu pozměnit, tak musí něco udělat. Cokoliv, ale nemůže pokračovat v dosavadním a čekat na zázrak. Přesně to dělá Honza Zálešák, nic mu nefunguje, uživatelé mu zdrhli (krom tedy enklávy „sexoušů“) a on si jede zarputile, jak jsem už říkal, pořád to samé.

Mám už opravdu dost silný pocit, že Gym XChat koupil jen proto, aby si splnil nějaký svůj klukovský sen. Chtěl ho prostě vlastnit, a dál, dál už nic. Budu se silně opakovat, ale kéž by tehdy od Centrumu ten XChat koupil někdo jiný, hůř by to dopadnout nemohlo, páč to prostě ani není možné.

AN: Pomalu se budeme blížit k závěru našeho rozhovoru. AzaNoviny se nacházejí v 7. sezóně, už vyhlížíš tu desátou? A na co se mohou čtenáří, a nyní i posluchači, výhledově těšit?

Anděl Azazel: Pokud očekáváš, že teď zveřejním nějakou novinku, tak tebe i čtenáře zklamu. Čímž neříkám, že něco úplně nového, ať už ohledně stávajících záležitostí, či čehokoliv nemůže nastat. Rozhodně v plánu nic konkrétního nemáme. Jak už jsem říkal, jsem zastáncem postupných kroků, a co se týče zkvalitňování nejrůznějších věcí, tak pořád je co vylepšovat, ač už bylo zdárně uděláno dost a mnohé. A desítka je sice ještě v dálavách, ale musím se přiznat, že už si leštím dalekohled. Na počátku toho celého by se zdála nějaká desátá sezóna jako naprostá šílenost, a každého kdo by ji zmiňoval, bych považoval za blázna. Dnes si přeji, abychom zdárně a úspěšně došli ku této metě, a společně s námi i naši čtenářové a posluchači. Ti tedy hlavně v plné spokojenosti.

AN: Děkuji za tvůj čas a za rohovor.


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..