Meta Facebook

Meta musí prodat knihovnu GIFů Giphy, nařídil jí to britský regulátor

Americká společnost Meta Platforms, jenž je mimo jiné provozovatelem sociálních sítí Facebook a Instagram, musí prodat firmu Giphy provozující stejnojmennou platformu pro animované obrázky. Oznámil to britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA), který tak potvrdil své dřívější rozhodnutí, proti němuž se společnost Meta původně odvolala. Rozhodnutí je nyní konečné.

Meta uvedla, že ji rozhodnutí zklamalo, ale že ho přijímá. „Nynější rozhodnutí přijímáme jako konečné slovo v této věci. Na prodeji Giphy budeme s CMA úzce spolupracovat,“ uvedl v prohlášení mluvčí společnosti Meta Platforms.

Zamezení omezení hospodářské soutěže

Podle CMA by dohoda výrazně omezila hospodářskou soutěž na dvou trzích. Omezila by výběr pro uživatele sociálních médií a snížila inovace v zobrazování reklamy. Jediný způsob, jak to lze řešit, je tedy prodej Giphy.

Britský úřad rozhodl o prodeji již loni v listopadu, Meta se však proti rozhodnutí o nuceném prodeji Giphy odvolala. Odvolací soud letos v červenci rozhodnutí potvrdil v pěti ze šesti napadených důvodů, v jednom bodě dal firmě Meta za pravdu. CMA proto rozhodnutí přezkoumal, po analýze dalších důkazů však své původní rozhodnutí potvrdil.

GIF a JPEG jsou nejpoužívanější formáty obrázků

Společnost Meta Platforms koupila firmu Giphy předloni v květnu. Služba Giphy provozuje knihovnu animovaných obrázků ve formátu GIF.

Společně s formátem JPEG patří GIF v současnosti ke dvěma nejpoužívanějším obrázkovým formátům na světě. V devadesátých letech byly jeho přednosti naprosto klíčové. Internet byl totiž tehdy tak pomalý, že načítání obrázků trvalo v závislosti na jejich velikosti a rychlosti telefonní linky klidně i několik minut.

GIF tehdy dovoloval zobrazit obrázek rychleji, nejprve v horší kvalitě, postupně se ale zaostřoval. V současnosti se GIF používá nejčastěji pro rychlé posílání extrémně krátkých videí a vtipných pohyblivých animací.

AN
Zdroje: agentury; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Meta musí prodat knihovnu GIFů Giphy, nařídil jí to britský regulátor“

  1. […] Meta musí prodat knihovnu GIFů Giphy, nařídil jí to britský regulátor […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..