zaměstnání pracovní místa jobs

10000 pracovních míst v EU – Facebook chce vybudovat „Metaverse“

Facebook oznámil plány na najímání lidí z Evropské unie (EU) na vybudování „Metaverse“, tedy internetu pro virtuální realitu, kterou technologický gigant vnímá jako budoucnost. Facebook tak hodlá vytvořit 10000 pracovních míst v EU. Generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg je vůdčím hlasem myšlenky virtuálního vesmíru, jenž by smazala hranice mezi fyzickým a digitálním světem.

Tato technologie může například někomu umožnit nasadit si brýle pro virtuální realitu, díky nimž bude mít pocit, jako by byli tváří v tvář příteli. A to třeba i za situace, že jsou ve skutečnosti tisíce kilometrů od sebe a připojeni přes internet.

„Metaverse má potenciál pomoci odemknout přístup k novým kreativním, sociálním a ekonomickým příležitostem. A Evropané jej budou formovat hned od začátku,“ uvedl Facebook na svém blogu. „Oznamujeme plán na vytvoření 10000 nových vysoce kvalifikovaných pracovních míst v Evropské unii (EU) během příštích pěti let.“

Proč si Facebook zvolil EU?

„EU má řadu výhod, které z ní dělají skvělé místo pro investice technologických společností. Má velký spotřebitelský trh, prvotřídní univerzity a především vysoce kvalitní talenty,“ píše se v příspěvku na blogu.

Virtuální realita

Odvedení pozornosti od špatných zpráv?

Oznámení přichází v době, kdy se Facebook potýká s dopadem škodlivých skandálů, jako jsou velké výpadky svých služeb či rostoucími požadavky na regulaci, která by omezila jeho obrovský vliv. Společnost za poslední měsíc čelila bouři kritiky poté, co bývalá zaměstnankyně Frances Haugenová zveřejnila interní studie, které ukazují, že Facebook věděl, že její stránky mohou být škodlivé pro duševní zdraví mladých lidí.

Mark Zuckerberg se ovšem též jeví jako skutečný prorok příchodu éry metaverse, v červenci předpovídal, že Facebook během příštích pěti let přejde z primárně společnosti sociálních médií na společnost metaverse.

Horizon

Facebook koupil společnost Oculus, která vyrábí sluchátka pro virtuální realitu, za 2 miliardy dolarů v roce 2014 a od té doby vyvíjí Horizon, digitální svět, kde mohou lidé komunikovat pomocí technologie VR. V srpnu představil Horizon Workrooms, funkci, kde spolupracovníci s náhlavními soupravami pro VR mohou pořádat schůzky ve virtuální místnosti, kde všichni vypadají jako kreslené 3D verze sebe sama.

Stírání hranic skutečné a virtuální reality

Nadšenci Metaverse upozorňují, že internet už začíná stírat hranice mezi virtuálními zážitky a těmi skutečnými. Hvězdy jako popová diva Ariana Grande a rapper Travis Scott vystupovaly pro obrovské publikum, jenž je sledovalo doma, a to prostřednictvím oblíbené videohry Fortnite.

V Decentralandu, další online platformě široce vnímané jako předchůdce metaverze, již můžete získat práci krupiéra v jejím virtuálním kasinu. „Metaverse nebude vlastnit a provozovat žádná společnost. Stejně jako internet bude její klíčovou vlastností její otevřenost a interoperabilita,“ uvádí dále Facebook ve svém příspěvku na blogu.

Činí se i Epic Games

Facebook není to jedinou společností, která nalévá miliony do vývoje technologie, která by mohla proměnit plnohodnotnou verzi metaverse ve skutečnost. Například Epic Games, společnost stojící za Fortnite, začátkem tohoto roku oznámila, že získala nové financování ve výši 1 miliardy dolarů, přičemž část těchto peněz je určena právě na podporu její vize metaverze.

AN
Zdroje a obrázky: france24; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

7 komentářů: „10000 pracovních míst v EU – Facebook chce vybudovat „Metaverse““

  1. […] 10000 pracovních míst v EU – Facebook chce vybudovat „Metaverse“ […]

  2. […] 10000 pracovních míst v EU – Facebook chce vybudovat „Metaverse“ […]

  3. […] 10000 pracovních míst v EU – Facebook chce vybudovat „Metaverse“ […]

  4. […] 10000 pracovních míst v EU – Facebook chce vybudovat „Metaverse“ […]

  5. […] 10000 pracovních míst v EU – Facebook chce vybudovat „Metaverse“ […]

  6. […] 10000 pracovních míst v EU – Facebook chce vybudovat „Metaverse“ […]

  7. […] 10000 pracovních míst v EU – Facebook chce vybudovat „Metaverse“ […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..