Česká pošta

Pošta v krátkém sledu opět zdražuje. Po listopadu a lednu i od února

Česká pošta opět zdražuje, a to ve velmi krátkém sledu, když ke zdražení přistoupila minulý rok v listopadu, následně se další navýšení cen služeb odehrálo hned po novém roce v lednu. A další zdražování nás čeká již zítra, tedy od 1. února 2023. Ceníky České pošty se v poslední době mění opravdu v rychlém sledu, zatímco známka na obyčejný dopis nebo pohled stála ještě v říjnu 19 korun, od února vyjde již na 23 korun. To je zdražení o celých 21 %, což je ještě výraznější než průměrná inflace.

Kupříkladu doporučený dopis od středy zdraží o 10 korun na 62 Kč, stoupne i cena poštovních poukázek. Základní cena za poslání částky do 5000 Kč se zvýší na 52 korun u poukázky typu A.

Česká pošta od února opět zdražuje - Ceník
Zdroj: Česká pošta – Ceník

Pošta také už od ledna zdvojnásobila ceny datových zpráv mezi lidmi na 10 Kč a o tři koruny zvýšila i poplatek za SIPO. Státní podnik zdražení zdůvodňuje růstem nákladů, a to předně na pohonné hmoty a energie. V posledních letech se potýká se ztrátou ve stovkách milionů korun.

„Máme 3200 poboček a 72 dep, a to už se na energiích podepíše. Totéž u pohonných hmot, kdy ročně najezdíme 52 milionů kilometrů,“ vysvětloval před časem zdražování generální ředitel Roman Knap. Benzin a nafta ovšem v poslední době zlevňovaly a teď zdražují jen mírně.

O kolik Pošta opět zdražuje?

Vzhledem k navyšujícím se nákladům, přistupuje Česká pošta k úpravě cen vybraných služeb:


• Obyčejné psaní – navýšení cen o 2 Kč (platí i pro Písmenové známky).
• Firemní psaní – navýšení cen o 2 Kč (návaznost na navýšení cen u Obyčejného psaní).
• Doporučené a Cenné psaní – navýšení cen o 10 Kč.
• Firemní psaní – doporučeně – navýšení cen o 10 Kč (návaznost na navýšení cen u Doporučeného psaní).
• Doplňková služba Dodejka – navýšení cen o 3 Kč napříč produktovým portfoliem.
• Doplňková služba Dodání do vlastních rukou (vč. výhradně jen adresáta) – navýšení cen o 3 Kč napříč produktovým portfoliem.
• Poštovní poukázky (A, B, C, D) a Dobírkové poukázky – navýšení cen o 3 Kč.
• V návaznosti na navýšení cen u Firemního psaní dochází k navýšení cen u Pohlednice Online, která je odesílána prostřednictvím služby Firemní psaní.

Jednou z mála dobrých zpráv pro zákazníky je to, že aktuální zdražení se netýká balíků. Ty už ovšem v nedávné minulosti také zdražily. Pokud podá klient balík v pobočce Balíkovna a adresát si ho vyzvedne také v Balíkovně, tak pro registrované odesilatele zůstává cena 65 korun. Cena Balíku Do ruky se zákaznickou kartou a s podáním dat elektronicky činí 109 korun. Od ledna nicméně z ceníku zmizela varianta „obyčejný balík“ za 89 korun, což byla nejlevnější varian­ta odeslání mimo Balíkovnu.

AN
Zdroje a obrázky: cp


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „Pošta v krátkém sledu opět zdražuje. Po listopadu a lednu i od února“

  1. […] Pošta v krátkém sledu opět zdražuje. Po listopadu a lednu i od února […]

  2. […] Pošta v krátkém sledu opět zdražuje. Po listopadu a lednu i od února […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..