Google Arts & Culture - The heart of Czechia

Google Arts & Culture umožňuje virtuální návštěvu Národní knihovny

Platforma Google Arts & Culture umožňuje virtuální návštěvu Národní knihovny v Praze. Díky moderním metodám snímkování a možnostem virtuálních prohlídek mohou lidé prostřednictvím Street View kdykoliv nahlédnout do jejích barokních prostor. Dále mohou on-line vidět historické dokumenty ze sbírek Národní knihovny, včetně Kodexu vyšehradského, a čtyři digitální výstavy. Projekt věnovaný Národní knihovně ČR, Slovanské knihovně a areálu Klementina zástupci knihovny představili novinářům.

Cílem projektu je rozšířit možnosti prezentace a zachování kulturního dědictví s využitím technologií a zpřístupnit jej v češtině i v angličtině širokému publiku doma i v zahraničí. Národní knihovna a Google Arts & Culture tímto u příležitosti 100. výročí vzniku Slovanské knihovny, odborné knihovny zaměřené na slavistiku, oficiálně zahájili spolupráci.

„Partnerství se společností Google pro nás není ničím novým. Společně jsme v uplynulých letech zdigitalizovali téměř 200.000 starých tisků, které jsou nyní přístupné veřejnosti prostřednictvím Google Books. Spolupráce s projektem Google Arts & Culture je tak další etapou vzájemné spolupráce,“ uvedl generální ředitel Národní knihovny Tomáš Foltýn. „Barokní knihovna pražského Klementina je výjimečný prostor s unikátním geniem loci, který do dnešní doby uchovává odkaz jezuitské kultury. Národní knihovna pečuje ve sbírkách o téměř osm milionů svazků. Některé z nich mají statut národních kulturních památek, další z nich jsou registrovány v programu UNESCO Paměť světa, a patří tak ke světovému kulturnímu dědictví,“ dodal.

Návštěvníci mohou například prozkoumat příběh Hvězdného glóbu Caspara Pfliegera, na kterém lze studovat historické názvy souhvězdí. Dalším z mnoha digitalizovaných pokladů Národní knihovny je i Mapa Nového světa Sebastiana Münstera zobrazující Ameriku na základě poznatků mořeplavců, jakými byli Kryštof Kolumbus a Amerigo Vespucci.

Umění a kultura dostupné komukoliv

Google Arts & Culture spolupracuje s kulturními institucemi a umělci po celém světě. Jejím posláním je uchovávat a zpřístupňovat světové umění a kulturu na internetu tak, aby byly dostupné komukoliv a kdekoliv. Společně s více než 2500 partnery z přibližně 80 zemí zkoumá inovativní přístupy ke kultuře a interakcím s ní.

V letech 2011 až 2018 se Slovanská knihovna účastnila rozsáhlého projektu Národní knihovny a společnosti Google nazvaného Hromadná digitalizace historických a vzácných dokumentů ve spolupráci se společností Google. Jeho cílem bylo digitalizovat vybrané části knižního historického fondu Národní knihovny. Platforma spolupracuje mimo jiné také s Národním muzeem nebo Národní galerií Praha.

AN
Zdroje a obrázky: The heart of Czechia


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..