Google 25 let

Google je tu s námi už 25 let

Google je tu s námi už celé čtvrt století, dnešního dne slaví výročí 25 let svého působení na trhu. Pokud jste posledních 25 let neprožili v kómatu, tak je zcela nemožné, že byste neslyšeli slovo Google. Služby americké značky ovládly internet a mají přesah i mimo něj. Koneckonců termí „vygooglit“ se stal jakýmsi synonymem pro vyhledávání na internetu.

Firmu Google Inc. si nechali zaregistrovat 4. září 1998 Sergey Brin a Larry Page, dva studenti americké Stanfordovy univerzity. Oba mladíci již dříve spolupracovali při práci na programu BackRub, s jehož pomocí chtěl Page zmapovat odkazy mezi webovými stránkami a vytvořit tak jakousi mapu tehdejšího internetu. V jisté fázi vylepšování programu si Page s Brinem uvědomili, že analýzou vztahů mezi stránkami lze podstatně zvýšit relevanci výsledků internetového vyhledávání.

BackRub běžel na serverech Stanfordovy univerzity teprve krátce, když se jeho tvůrci rozhodli změnit název programu na Google. Dnes notoricky známá značka vznikla mírnou úpravou pojmu googol, jímž se v matematice označuje číslo skládající se z jedničky následované stovkou nul.

První sídlo Googlu bylo v garáži

Své první sídlo nalezla společnost Google v garáži v kalifornském Menlo Parku. Už v prosinci 1998 zařadil časopis PC Magazine Google na svůj seznam sta nejlepších webů. Navíc tak učinil s dovětkem, že Google má „tajný recept na zobrazení extrémně relevantních výsledků“. Graficky minimalistická stránka Googlu si díky tomu rychle získala množství příznivců a vyhledávač nakonec počtem uživatelů pokořil takové giganty jakými byly Yahoo!, Excite či AltaVista.

Spolu s počtem návštěvníků Googlu rostl také zájem inzerentů, a z vyhledávače se stal dobře fungující stroj na peníze. Podstatnou zásluhu na tom měl zkušený manažer Eric Schmidt, který po svém příchodu do firmy v roce 2001 zprofesionalizoval její řízení. V dubnu 2004 Google spustil vlastní e-mailovou službu Gmail, v témže roce také vstoupil na burzu a firma přesídlila do Mountain View v Kalifornii, v únoru následujícího roku se zrodil mapový server Google Maps a v roce 2006 koupil za 1,65 miliardy USD populární server pro sdílení videí YouTube. Z dílen Googlu kromě toho vzešel v současnosti světově nejpoužívanější internetový prohlížeč Chrome, operační systém Android pro chytré telefony a tablety či počítačové brýle Google Glass.

Google je nejpoužívanější vyhledávač

Google, slavící dnes 25 let své existence, je nejpopulárnějším internetovým vyhledávačem s největším podílem na světovém trhu, který podle aktuálních údajů serveru StatCounter přesahuje 92 %. Od svého založení investoval do více než dvou stovek začínajících firem. Nejdražší dosavadní akvizicí se v roce 2011 stal nákup amerického výrobce Motorola Mobility za 12,5 miliardy dolarů, tři roky nato ho pak Google prodal.

Aplphabet

V říjnu 2015 dokončil Google reorganizaci a stal se součástí holdingu Alphabet, do jehož vedení se postavil spoluzakladatel Googlu Page. Novým výkonným ředitelem Googlu byl jmenován Sundar Pichai, nyní je generálním ředitelem Alphabetu. V červnu letošního roku měl Alphabet přes 181.000 zaměstnanců.

Jednička na reklamním trhu

Google je rovněž jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou. Podle výzkumné společnosti Insider Intelligence má Google 28procentní tržní podíl na globálních příjmech z reklamy. Příjmy z reklamy umožňují Googlu nabízet řadu služeb bezplatně. Týká se to například elektronické pošty či velké části platformy pro sdílení videí YouTube. Poptávku po reklamě v poslední době brzdí zpomalování hospodářského růstu. Příjmy Googlu z reklamy v loňském roce dosáhly 224,5 miliardy dolarů (téměř pět bilionů Kč). Podílely se tak téměř 80 procenty na celkových příjmech mateřské společnosti Alphabet.

Společnosti Alphabet se loni meziročně zvýšily tržby o deset procent na 283 miliard dolarů. Čistý zisk Alphabetu za loňský rok naopak klesl o více než pětinu na zhruba 60 miliard dolarů.

Zneužívání dominantního postavení

Google je již delší dobu terčem obvinění ze zneužívání dominantní pozice na trhu. Například od Evropské komise (EK) za posledních deset let dostal za porušování pravidel hospodářské soutěže už tři pokuty. Celková výše vyměřených sankcí přesáhla osm miliard eur. Předloni Google prohrál soudní spor o pokutu 2,42 miliardy eur, kterou dostal od EK v červnu 2017 kvůli zvýhodňování vlastního srovnávače obchodních nabídek ve výsledcích internetového vyhledávání. Rekordní pokutu od EK ve výši 4,34 miliardy eur dostal Google v červenci 2018 za zneužití dominantního postavení na trhu u jejího operačního systému Android pro mobilní telefony. Tribunál Soudního dvora Evropské unie později tuto pokutu snížil o pět procent.

EK také míní, že Google porušuje v EU pravidla hospodářské soutěže na trhu s digitální reklamou. Letos v červnu proto navrhla, aby firma část tohoto lukrativního byznysu prodala.

Umělá inteligence (AI)

Do popředí zájmu se v poslední době dostává generativní umělá inteligence (AI). Stalo se tak poté, co společnost OpenAI loni v listopadu zprovoznila chatbota ChatGPT. Služba odstartovala masové užívání AI v každodenních úkonech – od generování textu nebo počítačového kódu až po marketing a další oblasti. Google reagoval vlastním chatbotem Bard, kterého veřejnosti představil koncem března a v Evropě je dostupný od července. S Bardem je možno komunikovat ve 46 jazycích, včetně češtiny a dostupný je ve 238 zemích světa. Google se zároveň potýká v USA s novou hromadnou žalobou kvůli údajnému zneužití osobních údajů uživatelů k trénování svého systému AI.

AN
Zdroje a obrázky: remix google pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

6 komentářů: „Google je tu s námi už 25 let“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..