Raketa Sojuz nesoucí ruskou kosmickou loď Meteor-M a 18 ruských a zahraničních satelitů odstartovala z odpalovací rampy na kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě (Ilustrační foto)

Rusko minulý týden mělo vypustit družici schopnou ničit jiné satelity

Rusko minulý týden mělo údajně vypustit družici, která podle amerických tajných služeb představuje zbraň schopnou kontrolovat či ničit jiné satelity. Obíhat bude poblíž amerického vládního satelitu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na sdělení vesmírného velitelství Spojených států. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov americké tvrzení o vypuštění ruské protidružicové zbraně popřel.

Ruská raketa Sojuz odstartovala 16. května z kosmodromu Pleseck v Archangelské oblasti na severu země a vynesla na nízkou oběžnou dráhu Země nejméně devět družic. Mezi nimi byla družice Kosmos 2576.

„Dospěli jsme k závěru, že se pravděpodobně jedná o zbraň proti vesmírným cílům, která je zřejmě schopná zaútočit na jiné družice na nízké oběžné dráze Země,“ řekla mluvčí vesmírného velitelství.

„Rusko umístilo tuto novou zbraň proti vesmírným cílům na stejnou oběžnou dráhu, jako je satelit provozovaný americkou vládou,“ uvedlo velitelství.

Družice Kosmos 2576 se podobá dříve vypuštěným satelitům z let 2019 a 2022, dodalo velitelství s odkazem na dřívější ruskou taktiku umísťování družic do blízkosti amerických špionážních satelitů.

Rusko vypuštění družice schopné ničit jiné satelity odmítlo

„Moskva vždy důsledně vystupuje proti rozmístění útočných zbraní na oběžné dráze kolem Země,“ zdůraznil náměstek šéfa ruské diplomacie Rjabkov před novináři podle agentury Interfax. „Američané si mohou tvrdit, co se jim zlíbí, ale naše politika se tím nezmění,“ řekl a dodal, že pokud by USA měly skutečně zájem o posílení bezpečnosti i ve vesmíru, mohly by změnit „destruktivní přístup“ k ruským návrhům v dané oblasti, především k návrhu uzavřít dohodu, která by zabránila závodům ve zbrojení v kosmu.

AN
Zdroje a obrázky: Reuters; Al Jazeera/Roskosmos


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..