ČEZ Vodafone logo

Koupí ČEZ Vodafone? Jasno bude patrně v létě.

Polostátní energetický gigant ČEZ má zájem majetkově vstoupit do společnosti jednoho ze stávajících mobilních operátorů, a to Vodafone. Zda-li ČEZ Vodafone opravdu odkoupí, o tom se má rozhodnout do léta. Odhadní cena takového obchodu by se pohybovala v řádu nižších desítek miliard korun. Se zprávou o zájmu ČEZ koupit našeho třetího operátora přišly Hospodářské noviny.

ČEZ už na mobilním trhu působí

ČEZ v současné době provozuje virtuálního operátora ČEZ Mobil. Využívá k tomu síť společnosti O2 a disponuje bezmála 130 tisíci uživateli. Pokud by ČEZ Vodafone nakonec opravdu koupil, pak by si připsal dalších cca. 4 milinony mobilních klientů.

ČEZ

ČEZ, a. s. je největší výrobce elektřiny v České republice a mateřská společnost Skupiny ČEZ, která sdružuje další desítky společností. Značka ČEZ představuje výrobce či dodavatele energií celkem v 7 zemích, a má tak silnou pozici mezi energetikami ve střední a jihovýchodní Evropě. Skupina ČEZ se zabývá především těžbou uhlí a výrobou, distribucí a prodejem energií koncovým zákazníkům.

Centrála společnosti ČEZ
Centrála společnosti ČEZ; Foto: ČEZ

ČEZ a loňská aukce kmitočtů pro 5G

Společnost ČEZ uvažovala o zásadnějším vstupu na pole mobilního trhu již při loňské aukci kmitočtů pro sítě 5G. Mluvilo se o tom, že by se společnost ČEZ mohla stát čtvrtým mobilním operátorem. Nakonec se ovšem tohoto tendru vůbec nezúčastnila. Nyní už je jasnější proč.

„Hospodářským novinám jsme potvrdili, že už od období před 5G aukcí probíhají se společností ČEZ jednání o různých možnostech strategické spolupráce. Nepotvrdili jsme ale, že se jedná rovnou o prodeji celé společnosti Vodafone,“ řekl mluvčí mobilního operátora Vodafone Ondřej Luštinec.

Vodafone

Vodafone Czech Republic je od roku 2005 součástí jedné z největších telekomunikačních skupin na světě Vodafone Group. V České republice poskytuje služby více než 3,9 milionu zákazníkům. Od roku 2007 přináší komplexní telekomunikační služby pro firemní zákazníky prostřednictvím řešení Vodafone OneNet a nyní provozuje přes 1,5 milionu firemních SIM karet. V červenci 2019 Evropská komise schválila akvizici společnosti UPC Česká republika a v září 2019 představil Vodafone po koupi UPC první společnou nabídku služeb.

Část expertů o tom, že ČEZ Vodafone koupí pochybuje

Dle názoru některých expertů by odkup Vodafone společností ČEZ nedával pro energetického giganta moc smysl. Pokud by ČEZ Vodafone koupil, vznikl by v České republice opravdu obří moloch, jenž by dohromady čítal více než 7 milionů zákazníků. O přínosu pro ČEZ ovšem někteří odborníci pochybují. Nezbývá než si počkat do léta, pak bude patrně jasno.

AN


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Koupí ČEZ Vodafone? Jasno bude patrně v létě.“

  1. […] Koupí ČEZ Vodafone? Jasno bude patrně v létě. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..