Twitter a Facebook a Clubhouse.

Twitter a Facebook chtějí kopírovat Clubhouse.

Jistě jste v poslední době o sociální síti Clubhouse slyšeli, my jsme o ní nedávno na AzaNovinách psali. Boom, který se strhl kolem Clubhousu, jenž i přes registraci závisející na pozvánkách nabírá velké množství uživatelů, nenechal klidným ani zavedené sociální sítě. A tak Twitter a Facebook chtějí kopírovat Clubhouse a možná svým uživatelům přinesou službu podobnou právě Clubhousu.

Vzhledem k jistým omezením, právě co se týče nutnosti obdržení přihlášky ku registraci, zaznamenal Clubhouse za leden 2 miliony stažení. Mimochodem se Clubhouse znelíbil Číně, která tuto sociální síť začala omezovat, a to z důvodu toho, že se na ní scházejí lidé z Hong Kongu či Tchajwanu ku „politickým“ debatám.

Dalo se předpokládat, že gigantické sociální sítě budou na boom Clubhousu nějak reagovat. Též se spekulovalo o tom, zda-li v pozdější době tuto službu někdo neodkoupí. Zatím to vypadá tak, že například Twitter a Facebook chtějí kopírovat Clubhouse a rozšířit své sociální sítě o službu na podobných základech. Pojďme se na to podívat trochu konkrétněji.

Twitter

Twitter Spaces je v současné době testovaná hlasová chatovací služba připomínající právě Clubhouse. Twitter zečtyřnásobil počet testerů a betatest Spaces je nyní přístupný už kolem 4 tisícům z nich. Tito uživatelé testují zakládání veřejných i soukromých chatovacích místností, kdy jejich sledovatelé (followeři) mohou do takových místností vstupovat a zapojit se do konverzace.

Twitter Spaces jsou přístupné zatím pouze ze zařízení s operačním systémem iOS, tak tomu jest i u samotné sociální sítě Clubhouse. V nějaké době se jistě oboje dostane i na Android, na verzích pro tento operační systém se pracuje. Ono to není nic zvláštního a již v minulosti řada produktů vznikala prvotně pro iOS a androiďáci si museli chvíli počkat.

Facebook

I největší světová sociální síť Facebook v tomto ohledu nezahálí a začala pracovat na své verzi audio chatovací služby. Zatím se projekt nazývá „Fireside“, ovšem je dosti dobře možné, že finální název může být dočista jiný.

Ani zde nepřekvapuje, že koncept Clubhouse zaujal samotného Marka Zuckerberga, který v několika místnostech na samotném Clubhousu nedávno hovořil o augmentované realitě. Mluvčí Facebooku Emilie Haskell zase okomentovala vývoj funkcionality podobné Clubhousu takto: „Už mnoho let propojujeme lidi přes audio a video technologie a pořád prozkoumáváme nové cesty, jak lidem tento zážitek zpříjemnit“.

Facebook je znám tím, že kombinuje a propojuje různé platformy. Každopádně zde panuje dosti nedůvěra k přístupu Facebooku k soukromí uživatelů. A skutečnost, že Facebook bude pravděpodobně vše nahrávat, narozdíl od Clubhousu, kde po uzavření místností se veškerý zvukový materiál smaže, může býti pro dosti početnou skupinu lidí odrazující.

Závěrem

Jak si povede samotná audio chatovací služba Clubhouse v budoucnosti, kdy přijdou nejrůznější problémy, které se žádné sociální síti nevyhnou, jak se bude rozšiřovat a to i na androidí zařízení, zda-li se bude jednat o dlouhodobý vzestupný trend či bublina současného boomu splaskne, to se budeme muset nechat překvapit. Nikdo z nás nemá křišťálovou kouli. A jak si povedou obdobné služby, když tedy nyní Twitter a Facebook chtějí kopírovat Clubhouse, to se necháme překvapit dvojnásob. Náš tip je ten, že u Facebooku, i vzhledem k tomu o čem jsme psali, to moc fungovat nebude. Ale čas ukáže, zda-li náš odhad byl správný.

AN; Clubhouse; NY Times; 9TO5Mac


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Twitter a Facebook chtějí kopírovat Clubhouse.“

  1. […] Twitter a Facebook chtějí kopírovat Clubhouse. […]

  2. […] Twitter a Facebook chtějí kopírovat Clubhouse. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..