Twitter v Rusku

Rusko Twitter možná za měsíc zablokuje, hrozí Moskva.

Pokud Twitter nevyhoví ruským požadavkům ohledně odstraňování v Rusku zakázaných informací, pak je Rusko připraveno na svém území Twitter zablokovat. Uvedl to náměstek ředitele cenzurního úřadu Roskomnadzor Vadima Subbotina, kterého citovala agentura TASS.

Roskomnadzor k Twitteru

„Twitter v potřebné míře nereaguje na naše požadavky. Jestli to tak půjde dál, tak za měsíc bude zablokován bez příkazu soudu,“ řekl Subbotin

„Dali jsme si na měsíc pauzu a sledujeme reakce společnosti Twitter ohledně odstraňování zakázaných informací. Poté, dle reakce správy sociální sítě, přijmeme odpovídající rozhodnutí,“ prohlásil též Vadim Subbotin.

„Pokud Twitter nesplní požadavky Roskomnadzoru, požadavky ruských zákonů, budeme uvažovat o úplném zablokování na území Ruska,“ dodal náměstek ředitele cenzurního úřadu Roskomnadzor.

Vadim Subbotin ale též ujistil, že budou všechny sankce odvolány v případě, pokud Twitter vyhoví ruským požadavkům.

Rusko Twitter omezilo již před týdnem

Roskomnadzor jakožto ruský cenzurní úřad již před týdnem zpomalil rychlost sociální sítě Twitter. To se projevilo na všech mobilních zařízeních a asi polovině desktopů. Dopad tohoto záměrného zpomalení byl patrný hlavně u videí a fotografii sdílených na Twitteru. Dotklo se to ovšem i mnoha proklemelských médií a ruských úřadů.

Twitter uvedl, že má obavy z dopadu ruské akce na svobodu projevu, a popřel, že by umožnil využití sociální sítě k propagaci nezákonného chování, jak tvrdí ruské úřady.

Ruští zákonodárci nedávno schválili zákony, které Roskomnadzoru mimo jiné dávají právo částečně či úplně blokovat internetové platformy, pokud se na ruském území dopouštějí cenzury či „diskriminace ruských médií“. Rusko zároveň zvýšilo pokuty pro sociální sítě a webové stránky, pokud „poruší práva ruských občanů na internetu, a to včetně cenzury ruských médií“. Současně zákonodárci uložili sociálním sítím, aby se zbavovaly nezákonného obsahu, včetně informací vyjadřujících „neúctu ke státu“ či výzvy k nepovoleným protestům.

Zmizí Twitter z ruských smartphonů?

Internetový ombudsman Ruské federace Dmitrij Mariničev nevylučuje, že by Twitter mohl zmizet ze smartphonů ruských uživatelů. Zároveň ovšem vyjádřil naději, že se Rusko nebude muset k takovému kroku uchýlit a oběm strany konfliktu se nakonec na něčem dohodnou.

Rusko Twitter dle Mariničeva považuje za malou společnost dodržující zákony, a to bez ohledu na to, že dokáže zablokovat prezidenta své vlastní země. Čímž narážel na skutečnost, kdy Twitter na své platformě zablokoval Donalda Trumpa.

AN


Uveřejněno

v

,

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..