Wikipedie - otevřená encyklopedie

Wikipedie chce za používání obsahu účtovat Googlu, Amazonu, Applu či Facebooku.

Málo platné ale Wikipedii používá každý. Zadejte dotaz do Googlu a vyhledávač často poskytne úryvek z Wikipedie přímo na stránce. Uživatelé pro svoji odpověď ani nemusí opustit vyhledávač Google. Zeptejte se asistentů Apple Siri nebo Amazon Alexa a oba virtuální asistenti zapátrají právě v archivech Wikipedie.

Wikipedie – otevřená encyklopedie zdarma

Wikipedie je v současné době 8. nejnavštěvovanější web v USA a 13. na světě. Jedná se o encyklopedii zdarma, jenž bezplatně poskytuje znalosti globální uživatelské základně. Nezisková organizace provozující Wikipedii, Nadace Wikimedia, však doufá, že některé společnosti za to zaplatí.

Nemějte strach, milí čtenářové, pro vás to bude pravděpodobně stále zdarma. Pro společnosti jako Google, Facebook, Apple a Amazon však Wikipedia doufá, že jim bude účtovat poplatek za zveřejnění jejího obsahu.

Wikimedia Enterprise

Novinkou jest divize pod záštitou Wikimedia nazvaná Wikimedia Enterprise. Jako první pro neziskovou Wikimedia Foundation nabídne Wikimedia Enterprise placenou službu zaměřenou na největší uživatele Wikipedie, tedy právě na Big Tech společnosti.

Wikimedia Enterprise podle organizace poskytne komerční produkt, který přizpůsobí obsah Wikipedie pro publikování obsahu poskytovaných službami Google, Facebook, Apple a Amazon, tedy službami, které denně používají miliony lidí.

Podle Nadace Wikimedia mají tyto společnosti v současné době zaměstnance a v některých případech celé týmy, které pracují na doručování obsahu Wikipedie prostřednictvím vlastních systémů. Placená služba poskytovaná Wikimedia Enterprise jim to pomůže zajistit a na oplátku přinese nový zdroj příjmů pro neziskové organizace.

Je zřejmé, že Wikipedia bude i nadále zdarma pro svou běžnou globální uživatelskou základnu. Bude tedy ale patrně požadováno, aby Big Tech společnosti poskytly část svých zisků Wikipedii, která jim již roky poskytuje spousty bezplatného obsahu. Podle Nadace Wikimedia organizace s těmito společnostmi již jedná a dohody mohou být uzavřeny patrně už v červnu.

Zajímavá otázka ohledně dobrovolníků na závěr

Zajímavou otázkou však jest, jak bude armáda dobrovolníků z Wikipedie reagovat? Organizace vždy závisela na dobrovolnících, kteří od založení webu skutečně vytvářejí, zkoumají, aktualizují, moderují a kontrolují obsah. Nebudou to považovat za vyprodávání Wikipedie? Nebudou někteří chtít odměnu za svou práci na oplátku? Big Tech již léta těží ze služeb využívajících Wikipedii bezplatně. Nyní, když se Wikipedia snaží dostat zaplaceno, budou požadovat její dobrovolníci také odměnu? Neb oni přeci tvoří obsah též zdarma.

Anděl Azazel; AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..