KaiOS logo

KaiOS – Operační systém pro tlačítkové telefony.

KaiOS je založen na Linuxu a je nástupcem již nerozvíjeného a ukončeného Firefox OS. Jedná se o třetí nejpopulárnější systémem pro mobilní zařízení na světe. Dle údajů z konce minulého roku od společnosti KaiOS Technologies, vlastníka platformy, tento systém aktuálně využívalo více než 100 milionů aktivních zařízení. A to není zrovna málo.

KaiOS primárně pro „tlačítkáče“

Operační systém je primárně určen pro použití v tlačítkových mobilních telefonech, kterým přináši oproti klasice mnoho nejrůznějších funkcí, které známe ze smartphonů. A tak dělá tyto „tlačítkáče“ o něco „chytřejšími“. Jednou z nepopiratelných výhod je, že zařízení s tímto operačním systémem vydrží mnohem a mnohem déle v aktivním stavu, tedy nemusí se tak často nabíjet.

Internet pro každého

KaiOS přináší to nejlepší ze smartphonů do cenově dostupných zařízení. Takže si můžete užít oblíbné aplikace jako WhatsApp, YouTube, Facebook, Mapy Google a více než 500 dalších. Na všechny aplikace se můžete podívat v KaiOS Store.

Praktické možnosti aplikací

Praktické možnosti aplikace jsou ve skutečnosti o něco jednodušší než v edici Android GO. Například WhatsApp v KaiOS aktuálně nabízí chat a odesílání fotografií, videí, gifů a hlasových zpráv (bez hlasových hovorů) a Google Maps neoznačuje úplnou cestu k cíli. Vylučuje čas příjezdu, ale dává obecné pokyny, jak se tam dostat. Telefon v systému KaiOS se však vyznačuje velkou univerzálností a poskytuje příležitosti, které jsme na mobilních telefonech dosud neviděli.

KaiOS – relativně lehký operační systém

Systém KaiOS, jak už jsme si řekli, poskytuje delší životnost baterie na zařízeních díky optimalizovanému rozhraní a nabízí aktualizace prostřednictvím OTA. Samotný systém je relativně lehký z hlediska spotřeby hardwaru a může běžet na zařízeních s pouze 256 MB paměti.

Prémiový tlačítkáč Nokia 8000

Nokia nedávno oznámila zahájení prodeje tlačítkového modelu Nokia 8000 4G na českém trhu. Mobil s klasickou numerickou klávesnicí běžící na plaformě KaiOS bude dostupný v černé barvě. Doporučená cena jest 2 299 Kč. Telefon se dodává jako Dual SIM, baterie s kapacitou 1 500 mAh má vydržet až dva týdny na jedno nabití. To je velmi dobré, co říkáte?

Systém samozřejmě využívá celá řada zařízení a značek, a to včetně oblíbeného telefonu našeho pana prezidenta Zemana, tedy Aligator.

Anděl Azazel; AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „KaiOS – Operační systém pro tlačítkové telefony.“

  1. […] Reddit – Sociální síť (ne pro každého). Truth Social nově i pro region Česko KaiOS – Operační systém pro tlačítkové telefony. Sudeten.net – Nová sociální síť sudetských Němců. Je i v […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..