GETTR logo

GETTR – další sociální síť jako alternativa Twitteru.

Nová sociální síť GETTR byla oficiálně spuštěna 4. července, tedy na Den nezávislosti, což je nejvýznamější federální svátek ve Spojených státech. Stojí za ní bývalý mluvčí Donalda Trumpa Jason Miller. GETTR se prezentuje jako alternativa k webům Big Tech.

Jak jste si jistě všimli, v AzaNovinách představujeme i čas od času alternativní sociální sítě. Ať už v samostatném článku či alespoň v nějakých seznamech alternativ. Takže jste tu mohli objevit články o alternativách Facebooku, kde jsme psali o MeWe, Minds či VKontakte. Co se týče Twitteru, zmiňovali jsme Gab nebo Parler, a nyní přichází na řadu GETTR.

GETTR a jeho poslání

Tato nová sociální síť se sama charakterizuje tak, že jejím posláním má být „Boj proti zrušení kultury, podpora zdravého rozumu, obrana svobody projevu, zpochybnění monopolů sociálních médií a vytvoření skutečného trhu nápadů.“ Tvůrci otevřeně říkají, že se nechtějí uzavírat před žádnou z ideologií a chtějí, aby se GETTR stal „tržištěm myšlenek šířících svobodu a demokracii ve světě“.

Procházení i bez registrace

Pro procházení obsahu nemusíte mít na této sociální síti vlastní profil, je zpřístupněn i neregistrovaným.

Registrace

Při registraci je vyžadováno zadání přezdívky, dvojité zadání hesla, uvedení e-mailové adresy a věku. To je celé. Ale pozor, doporučuji uvést mail mimo Gmail a Outlook, neb vám patrně na tyto služby nedorazí Ověřovací kód. To říkám jak z osobní zkušenosti, tak ze zkušeností dalších uživatelů, kteří nedoporučují ještě Yahoo!. Osobně jsem použil k registraci na třetí pokus mail od Seznamu a vše proběhlo hladce.

Po úspěšné registraci se vám jako první objeví jakési návrhy na sledování, tedy trendové profily. Můžete si některý přidat, anebo tuto část úplně přeskočit.

GETTR sociální síť
GETTR

GETTR – Uživatelské prostředí a funkcionality

Uživatelské prostředí vypadá podobně jako Twitter. Příspěvky mohou mít až 777 znaků, lze hostovat video do délky 3 minut a zveřejnit 6 fotografií. Nastavení jazyků obsahuje, krom angličtiny, ještě francouzštinu, španělštinu, čínštinu, japonštinu a korejštinu. Tím výčet končí, takže českou lokaci nehledejte.

Na GETTRu můžete publikovat obsah, komentovat, palcovat, repostovat a sdílet, a to je tak vše. Notifikace či soukromé zprávy či cokoliv dalšího tu nenajdete. Vyhledávat můžete klasicky ve vyhledávacím poli zadáním slova či hashtagu.

Aplikace GETTR také tvrdí, že nabízí novým uživatelům možnost importovat kopie vašeho obsahu z Twitteru do GETTR, tedy pokud použijete stejnou přezdívku. Nic takového jsem tedy pravda neobjevil, ovšem je možné, že jsem se jen špatně díval.

Aplikace pro smartphony i klasický web.

GETTR můžete používat jak přes mobilní aplikace, tak i prostřednictvím webového prohlížeče.

Web: https://gettr.com/

Aplikace pro Android a iOS ke stažení

Jak si tato nová sociální síť povede, ukáže až budoucnost. Stejně tak, zda-li se tam zabydlí česká komunita. Ono vše je předně o lidech. O lidech, kteří se snad postupně dočkají přidávání nových funkcí. Koneckonců oficiálně je tato síť na světě teprve pouhé dva dny.

Anděl Azazel


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „GETTR – další sociální síť jako alternativa Twitteru.“

  1. […] GETTR – další sociální síť jako alternativa Twitteru. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..