žaloby na Twitter, Facebook a Alphabet

Donald Trump podal žaloby na Twitter, Facebook a Alphabet

Bývalý americký prezident Donald Trump podal žaloby na Twitter, Facebook a Alphabet (Google), stejně tak i na jejich vedoucí pracovníky. Trump tvrdí, že nezákonně umlčují konzervativní názory.

Odvolávání na první dodatek ústavy USA

Soudní žaloby podané u amerického okresního soudu v Miami se odvolávají na kalifornské platformy sociálních médií, které porušily právo na svobodu projevu zaručené prvním dodatkem ústavy Spojených států. Trump se navíc u soudů snaží získat status hromadné žaloby, což znamená, že by zastupoval i zájmy všech ostatních uživatelů Twitteru, Facebooku a YouTube (Google), kteří cítí, že byli umlčeni nespravedlivě.

Tři žaloby: na Twitter, Facebook a Alphabet

Donald Trump podal celkem tři žaloby, a to s podobnými obviněními. Jednu proti Facebooku a jeho generálnímu řediteli Marku Zuckerbergovi, další proti Twitteru a jejímu generálnímu řediteli Jacku Dorseyovi a nakonec proti Googlu a jeho generálnímu řediteli Sundarovi Pichai. „Dosáhneme historického vítězství americké svobody a zároveň svobody projevu,“ řekl Trump na tiskové konferenci na svém golfovém hřišti v Bedminsteru v New Jersey.

Soudní žaloby požadují, aby soudce zrušil část 230 zákona Communications Decency Act, zákona, který byl nazýván páteří internetu, protože poskytuje webům ochranu před odpovědností za obsah zveřejněný uživateli. Trump a další, kteří napadli oddíl 230, tvrdí, že velkým internetovým společnostem poskytl příliš mnoho právní ochrany a umožnil jim uniknout odpovědnosti za své činy.

Donald Trump

Zablokování státního zákona na Floridě federálním soudcem

Federální soudce na Floridě minulý týden zablokoval nedávno přijatý státní zákon, který měl státu povolit penalizovat společnosti sociálních médií, jestliže zakazují politické kandidáty, přičemž soudce uvedl, že zákon pravděpodobně porušuje práva na svobodu projevu.

V žalobě se uvádí, že zákon podepsaný floridským republikánským guvernérem Ronem DeSantisem v květnu byl protiústavní. Učinilo by to z Floridy první stát, který reguluje, jak společnosti v sociálních médiích moderují online obsah.

Žaloby na Twitter, Facebook a Alphabet mají nízké šance na úspěch

Podle washingtonského právního experta Bardleyho P. Mosse osloveného listem USA Today jsou Trumpovy šance na úspěch u soudu malé, protože Facebook a Twitter jsou soukromé společnosti a mají právo moderovat své platformy. První dodatek Ústavy se týká jen postupu úřadů a vládních orgánů.

AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Donald Trump podal žaloby na Twitter, Facebook a Alphabet“

  1. […] Donald Trump podal žaloby na Twitter, Facebook a Alphabet […]

  2. […] Donald Trump podal žaloby na Twitter, Facebook a Alphabet […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..