Twitter, Facebook a sociání sítě

Rusko pokutuje Twitter a Facebook za nevymazaní nezákonného obsahu.

Rusko pokutovalo americké sociální sítě Twitter a Facebook za to, že nevymazaly nelegální a nezákonný obsah. Ruské úřady v posledních měsících podnikly kroky k přísnější regulaci technologických gigantů ukládáním malých pokut za porušení obsahu a zároveň se snaží donutit zahraniční společnosti, aby si v Rusku otevíraly kanceláře a ukládaly ruské osobní údaje na svém území.

Twitter, Facebook a Telegram

Moskevský okresní soud uveřejnil, že pokutoval Facebook celkem 6 miliony rublů (81 320 USD) za dva různé správní delikty související s ustanoveními, kdy vlastníci webových stránek musí odstraňovat zakázané informace, jinak jim hrozí pokuta. Soud uložil též pokutu společnosti Twitter ve výši 5,5 milionu rublů. Aplikaci pro zasílání zpráv Telegram bylo rovněž nařízeno zaplatit celkem 11 milionů rublů.

Výzvy i z jiných zemi

Další země vyzvaly firmy v oblasti sociálních médií, aby udělaly více pro kontrolu obsahu. Například britský premiér Boris Johnson se minulý týden setkal se zástupci platforem a varoval, že jim bude hrozit pokuta ve výši 10 procent jejich globálních příjmů, pokud neodstraní nenávistný a rasistický obsah.

Rusko Twitter sankcionuje dlouhodobě

Twitter byl v Rusku od března letošního roku podroben represivnímu zpomalení. A to ohledně údajných příspěvků obsahující dětskou pornografii, informace o zneužívání drog či výzvy k sebevraždě nezletilých. Alespoň toto uváděl státní ruský regulační úřad Roskomnadzor.

Twitter ovšem popírá, že by jeho platforma mohla být použita k propagaci nezákonného chování, a tvrdí, že má politiku nulové tolerance pro sexuální vykořisťování dětí a zakazuje propagaci sebevražd či sebepoškozování.

AN
Obrázek: Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Rusko pokutuje Twitter a Facebook za nevymazaní nezákonného obsahu.“

  1. […] Rusko pokutuje Twitter a Facebook za nevymazaní nezákonného obsahu. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..