Modrá Tečka

Modrá Tečka. Zelené nebo červené zůstaly fajfky.

V posledních dnech se aplikace Tečka obarvila kompletně do modné barvy. Ať už jde o certifikáty o proběhlém očkování proti covidu či testování. Modrá tečka je v pořádku, při otevření aplikace se lidem stále zobrazují zelené či červené fajfky, podle platnosti certifikátu či provedeného testu na covid. Při rozkliknutí detailu certifikátu, aby se zobrazil QR kód, je ale nově ohraničení modré. Dle vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly je to proto, aby se omezily zmatky při cestování. Certifikát neplatný v Česku totiž může být dostačující pro cestování v jiných zemích.

Různé validace v různých zemích

„Je to proto, že různé země mají různé přístupy k tomu, jak validují test, prodělanou nemoc nebo očkování. Reagovali jsme na zpětnou vazbu uživatelů. Když cestovali někam, kde platí první vakcinace, a ukázali tam svou červenou, i když měli druhou vakcinaci, působilo to celníkům komplikace,” sdělil Vladimír Dzurilla, jenž je vládním zmocněncem pro IT a šéf Národní agentury pro komunikační a informační technologie.

Podle Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT), která Tečku spravuje, se jedná o novou verzi aplikace. V rámci této inovace došlo ke změně podbarvení stránek „Certifikát“ a „Podrobnosti“.

Pro koho je určena Tečka a čTečka

Tečka – pro Držitele (běžné občany)

Tečka je určena držitelům Certifikátů o očkování či testování (tedy pro jejich QR kódy), takže pro běžné občany, kteří se potřebují certifikáty prokázat.

čTečka – pro Kontrolory

čTečka je naopak určena hlavně pro kontrolory, tedy pro ty, kteří potřebují vyhodnotit, jestli máte platné očkování či testování, tím že si přečtou váš QR kód zobrazený třeba právě v Tečce.

Modrá Tečka

Aktualizací Tečky by se také měl vyřešit problém možného falšování certifikátů. V minulosti k zezelenání certifikátů stačilo v mobilu přenastavit systémové datum, tím došlo k oklamání aplikace, a tedy zfalšování dokumentů, které se tvářily jako platné, i když ještě oficiálně platné nebyly. Dzurilla ovšem odmítl, že by NAKIT ke změně přistoupil z tohoto důvodu.

AN


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Modrá Tečka. Zelené nebo červené zůstaly fajfky.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..