Starlink

Starlink míří do Česka. Satelitní internet Elona Muska v září.

STARLINK INTERNET SERVICES LIMITED má již naplánováno datum spuštění své služby satelitního internetu v České republice. Služba, jenž spadá pod společnost SpaceX Elona Muska, se oficiálně zaregistrovala u Českého telekomuinikačního úřadu. Z dokumentu vyplývá, že muskuv satelitní internet by měl v Česku být spuštěn hned po prázninách 1. září.

Český telekomunikační úřad - STARLINK INTERNET SERVICES LIMITED
Zdroj: ČTU

Samozřejmě půjde prvotně zřejmě o testování, samotnou službu si zatím objednat nelze. Na svém webu má Starlink uveden rok 2022, kdy by měla pro náš region být služba dostupná. V současnosti disponuje satelitní internet Elona Muska asi 2 tisíci satelity a stále vypouští další. Celkem jich má být přes 12 tisíc.

Ve Spojených státech nabízí Starlink připojení přes satelit v beta provozu za 99 dolarů měsíčně, lidé si ovšem také musí pořídit hardwarový balíček za 499 dolarů (terminál, anténa).

Starlink

Starlink je vysokorychlostní širokopásmový internet s nízkou latencí.

Během beta verze mohou uživatelé očekávat, že se rychlost dat bude pohybovat v rozmezí 50 Mb/s až 150 Mb/s a latence od 20 ms do 40 ms ve většině lokalitách. Jak společnost vypouští stále více satelitů, instaluje více pozemních stanic a vylepšuje síťový software, rychlost dat, latence a doba provozu by se měla dramaticky zlepšit.

Nízká latence = videohovory a online hry

Latence je doba potřebná k odeslání dat z jednoho bodu do druhého. Když jsou satelity daleko od Země, latence je vysoká, což má za následek špatný výkon pro činnosti, jako jsou videohovory a online hry. Satelity Starlink jsou více než 60 krát blíže Zemi než tradiční satelity, což má za následek nižší latenci a schopnost podporovat služby, které u tradičního satelitního internetu obvykle nejsou možné.

Ideální pro venkovské a odlehlé komunity

Starlink je ideálně vhodný pro oblasti světa, kde byla konektivita obvykle výzvou. Bez omezení tradiční pozemní infrastrukturou může Starlink poskytovat vysokorychlostní širokopásmový internet do míst, kde byl přístup nespolehlivý nebo zcela nedostupný.

AN
Zdroj a obrázky: ČTU; Starlink


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Starlink míří do Česka. Satelitní internet Elona Muska v září.“

  1. […] Starlink míří do Česka. Satelitní internet Elona Muska v září. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..