WhatsApp

Pozor na „vylepšený“ WhatsApp. Trojen Triada vám ukradne nejen citlivá data.

Společnost Kaspersky, která se zabývá kybernetickou bezpečností upozorňuje, že narazila na škodlivou androidí modifikaci populárního kecáku WhatsApp, jenž nese název FMWhatsapp. Tato modifikace obsahuje velmi nebezpečného trojana s názevem Triada a jednu z reklamních knihoven, pomocí které se tento vir šíří. Problém spočívá i v tom, že u této úpravy je velmi obtížné nebezpečí rozpoznat, jelikož dělá naprosto přesně to, co slibuje, tedy přidává aplikaci WhatsApp další funkce.

Trojan Triada

Nebezpečný vir působí ve smartphonu jako určitý prostředník. Nejdříve shromažďuje údaje o napadeném telefonu, a potom do něj, třeba na příkaz hackera, stáhne další trojské koně. Ty můžou kupříkladu samostatně spouštět reklamy, připojovat zařízení k placeným službám a umí se dokonce přihlásit k účtu WhatsApp a zachycovat SMS zprávy pro potvrzení.

Bezpečnostní expert radí

„U této modifikace je pro uživatele těžké rozpoznat potenciální hrozbu, protože aplikace skutečně dělá to, co se nabízí – přidává další funkce. Zjistili jsme však, že kyberzločinci začali v takových aplikacích šířit škodlivé soubory prostřednictvím reklamních bloků. Doporučujeme proto používat pouze komunikační software stažený z oficiálních obchodů s aplikacemi. Ty sice postrádají některé dodatečné funkce, ale nenainstalují do smartphonu spoustu malwaru,“ osvětluje Igor Golovin, což je bezpečnostní expert společnosti Kaspersky.

Pozor na WhatsApp módy mimo Obchod Play

Funkce navíc jsou určitě lákadlem, každopádně byste si měli vždy rozmyslet, jestli do svého zařízení chcete nutně instalovat aplikace mimo oficiální obchody. Nikdy totiž nevíte, jestli daná verze aplikace z nějakých stránek neobsahuje právě nějaký ten škodlivý kód. FMWhatsapp se nenachází v Obchodě Play, takže byste o něj neměli za běžných okolností zavadit. Proto se mějte před WhatsApp módy vždy na pozoru.

AN
Úvodní obrázek: Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Pozor na „vylepšený“ WhatsApp. Trojen Triada vám ukradne nejen citlivá data.“

  1. […] Pozor na “vylepšený” WhatsApp. Trojen Triada vám ukradne nejen citlivá data. […]

  2. […] Pozor na „vylepšený“ WhatsApp. Trojen Triada vám ukradne nejen citlivá data. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..