Google Apple Mobile

Google a Apple musí povolit alternativní platby vyvojářům, dle korejského zákona

Jižní Korea schválila návrh zákona, jenž má zabránit hlavním vlastníkům platforem, jako jsou Google a Apple, omezovat vývojáře aplikací na přednastavené platební systémy. Nyní se očekává, že návrh zákona podepíše i prezident Moon Jae-in, jehož strana tento zákon prosazovala.

Zákon bude jistě ranou pro Google a Apple, oba tito technologičtí giganti v současné době požadují, aby nákupy v aplikacích proudily pouze jejich platebními systémy, namísto externích platebních procesů, což technologickým firmám umožňuje inkasovat 30 procentní provize. Pokud technologické společnosti nedodrží nový zákon, mohou jim hrozit pokuty až do výše 3 % jejich příjmů z Jižní Koreje.

Tento zákon je novelou jihokorejského zákona o telekomunikacích a může mít velký dopad na to, jak obchod Google Play Store či Apple App Store působí globálně. Návrh zákona schválilo jihokorejské národní shromáždění.

Reakce Google a Apple

Ani jedna společnost z toho nemá radost. V prohlášení kupříkladu Google obhajoval své poplatky za služby, když tvrdí, že „pomáhá udržovat Android zdarma“ a poskytuje vývojářům „nástroje a globální platformu pro přístup k miliardám spotřebitelů z celého světa“.

„Stejně jako stojí vývojáře peníze vytvoření aplikace, pak i nás stojí peníze vybudování a údržba operačního systému a obchodu s aplikacemi,“ konstatoval mluvčí společnosti Google. „Zamyslíme se nad tím, jak dodržovat tento zákon při zachování modelu, který podporuje vysoce kvalitní operační systém a obchod s aplikacemi, a v příštích týdnech budeme sdílet další.“

Před přijetím zákona společnost Apple poskytla toto prohlášení:

Navrhovaný zákon o podnikání v oblasti telekomunikací vystaví uživatele, kteří nakupují digitální zboží z jiných zdrojů, riziku podvodu, naruší ochranu jejich soukromí, zkomplikuje správu nákupů a funkce jako „Požádat o nákup“ a Rodičovská kontrola budou méně účinné. Věříme, že důvěra uživatelů v nákupy v App Storu se v důsledku tohoto návrhu sníží, což povede k méně příležitostem pro více než 482 000 registrovaných vývojářů v Koreji, kteří s Apple dosud vydělali více než 8,55 bilionu KRW.

Lobbisté těchto dvou společností údajně argumentovali americkým představitelům , že korejská legislativa porušuje obchodní dohodu, protože se snaží kontrolovat jednání společností se sídlem v USA.

Jižní korea není jediná

Jižní Korea však není jedinou zemí, která se snaží přimět americké technologické giganty k přijetí jejich zákonů. Rusko například vyžaduje, aby byly miniaplikace předinstalovány s aplikacemi vytvořenými ruskými vývojáři, anebo Austrálie zase pro změnu zkoumá služby jako Apple Pay a Google Pay. Na novou jihokorejskou legislativu by nakonec mohly odkazovat regulační orgány v jiných zemích a snažit se přijmout podobné zákonné normy.

Google i Apple se pokoušejí odvrátit takovéto akce změnami v jejich zásadách obchodu. Apple představil svůj App Store Small Business Program , který snížil na polovinu provize Applu od vývojářů, kteří na svém obchodě vydělávají méně než milion dolarů ročně. Rovněž souhlasil s tím, že umožní vývojářům informovat své uživatele o možnostech platby mimo App Store pomocí e -mailových adres, které jim uživatelé poskytli. Google uvedl podobné informace.

Epic Games: Google a Apple zneužívají dominantní postavení

Google a Apple čelí právním výzvám navzdory změnám, přičemž nejvýznamnější z nich pochází z Epic Games. Společnost Epic tvrdila, že Apple a Google využívaly své dominantní postavení k tomu, aby diktovaly, co lze a nelze s jejich telefony dělat. Ačkoli argument společnosti Epic je u každé společnosti odlišný, sdílejí stejnou základní stížnost: dominance Applu a Googlu nad obchody s aplikacemi. Oba případy stále probíhají.

AN
Úvodní obrázek: Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..