Yandex logo

Yandex DDoS útok, který byl největší v dějinách internetu odvrátil

Ruský technologický gigant Yandex uvedl, že kybernetický útok v srpnu a září byl největším DDoS útokem v historii internetu. „Naši odborníci dokázali odrazit rekordní útok téměř 22 milionů požadavků za sekundu (RPS). Toto je největší známý útok v historii internetu,“ uvedl Yandex v prohlášení.

Yandex DDoS útok potvrdil

„Yandex skutečně zažil DDoS útok, což se projevilo naší síťovou infrastrukturou a systémem pro filtrování nežádoucích požadavků. Útok neovlivnil provoz služeb, uživatelská data nebyla ovlivněna,“ uvedl mluvčí Yandexu. DDoS útok, při kterém se hackeři pokoušejí zaplavit síť neobvykle vysokým objemem datového provozu, aby ji paralyzovali, když si již nedokáže poradit s množstvím požadovaných dat, začal v srpnu a 5. září dosáhl rekordní úrovně.

Americká firma v oblasti kybernetické bezpečnosti Cloudflare, kterou podniky a další organizace široce využívají k obraně před útoky DDoS, v srpnu uvedla, že největší DDoS útok, o kterém věděla, dosáhl na začátku letošního roku 17,2 milionu RPS.

Co je DDoS útok?

DDoS útok je náhlý příliv umělého provozu navrženého tak, aby paralyzoval server webových stránek a učinil ho nepřístupným pro skutečné návštěvníky. Pokud server obdrží více požadavků, než dokáže zpracovat, zpomalí se nebo dojde k selhání, takže už nikdo nemůže načíst vaši stránku.

Normální útok odmítnutí služby (DoS) může pocházet z jednoho zdroje. Naproti tomu DDoS útok se skládá z velkého množství cílených požadavků z desítek, stovek nebo dokonce tisíců jednotlivých zařízení. Jedná se většinou o unesené počítače, které byly napadeny hackery a na kterých je na pozadí tajně spuštěn škodlivý software. Společně tato zařízení tvoří botnet nebo zombie síť.

RuNet

Ruský segment internetu, RuNet, byl vytvořen proto, aby fungoval nezávisle na celosvětovém webu. Cílem zákona RuNet je umožnit ruským úřadům kontrolovat datový provoz a omezit přístup na globální internet z Ruska v případě zahraničních hrozeb.

Podle Alexandra Lyamina, generálního ředitele společnosti Qrator Labs, byl v srpnu a září 2021 pozorován nárůst počtu útoků DDoS na společnosti z různých sektorů ekonomiky, a to od malých podniků až po největší korporace. Lyamin poznamenává:

Lyamin poznamenává: „Oběti těchto útoků jsou různé, ale pachatel je zjevně stejný a provozuje botnet, který se nedávno objevil v tomto odvětví. Někteří hráči z oboru již oznámili, že se botnet Mirai, který před pěti lety vyvolal splash a byl postaven na základě videokamer, vrátil. Když jsme posledních několik týdnů věnovali studiu nového botnetu, můžeme říci, že se objevil zcela nový botnet a je postaven na síťovém vybavení velmi populárního prodejce z pobaltských států. Šíří se přes zranitelnost firmwaru a již čítá až stovky tisíc infikovaných zařízení.“

Aktivitu tohoto nového botnetu pozorujeme nejen v Rusku, ale také v Evropě, USA, Indii, na Středním východě, v regionu APAC, Latinské Americe.

AN


Uveřejněno

v

,

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..