Facebook v Rusku

Facebook v Rusku čelí pokutě až do deseti procent z ročního obratu

Společnosti Facebook v Rusku hrozí pokuta až do výše 10% z ročního obratu. Moskva už asi rok zvyšuje tlak na zahraniční technologické firmy ve snaze posílit kontrolu nad internetem. Firmy též přesvědčuje, aby osobní údaje ruských občanů ukládaly na ruském území.

Facebook

Pochybení, který se Facebook v Rusku dopouští, zahrnují například neschopnost odstraňovat z internetu dětskou pornografii, informace k užívání drog a extremistický obsah. Roskomnadzor už letos Facebooku a dalším sociálním médiím sdělil, aby ze svých komunikačních sítí odstranily příspěvky, ve kterých autoři vyzývají mladistvé k účasti na protivládních protestech po uvěznění kritika Kremlu Alexeje Navalného.

V případě Facebooku Roskomnadzor uvedl, že opakovaným porušováním ruských zákonů si firma říká o pokutu pět až deset procent z ročního obratu v Rusku. Úřad to sdělil agentuře Reuters, a potvrdil tak informace zdrojů, na které se odvolával list Vedomosti. Zástupcům Facebooku v Rusku se teď Roskomnadzor chystá oficiální cestou zaslat upozornění. Facebook zatím žádný komentář bezprostředně neposkytl.

Experti odhadují, že Facebook má v Rusku roční obrat kolem 12 miliard rublů. Z toho pak vychází maximální pokuta 1,2 miliardy rublů, tedy deset procent z obratu.

Roskomnadzor už letos proti Facebooku zahájil kvůli opakovanému ignorování požadavku mazat nezákonný obsah už nejméně 17 různých správních řízení, uvedl s odkazem na soudní dokumenty Reuters. Celkem už Facebook na pokutách a dalších splatných závazcích ruským úřadům dluží 64 milionů rublů (19,2 milionu Kč). Chystaná pokuta by tuto částka tedy výrazně zastínila. Vedomosti předtím uváděly, že úřady proti Facebooku letos zahájily 19 různých správních řízení a že firma dluží na pokutách asi 43 milionů rublů.

Facebook má za loňský rok celosvětové tržby 85,97 miliardy dolarů (1,89 bilionu Kč), jeho podnikání v Rusku se na nich tedy podílí jen zlomkem. Čistý zisk firma loni zvýšila téměř o 58 procent na 29,15 miliardy USD (641,1 miliardy Kč).

Google

Nově nyní ruský regulační úřad Roskomnadzor pohrozil americké internetové společnosti Google, že v Rusku zablokuje její platformu YouTube, pokud nezruší omezení uvalená na německojazyčné kanály ruské státní televize RT.

AN
Zdroj: MSN
Obrázek: remix Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..