Donald Trump vs Twitter

Donald Trump žádá soud, aby přinutil Twitter k obnově jeho účtu

Bývalý americký prezident Donald Trump podal žádost o předběžné opatření proti Twitteru u amerického okresního soudu na Floridě. Twitter a několik dalších platforem sociálních médií zakázalo Trumpovi poskytovat služby poté, co dav jeho příznivců zaútočil na americký Kapitol 6. ledna.

Donald Trump požádal federálního soudce na Floridě, aby přinutil Twitter o obnovení jeho účtu, který společnost v lednu odstranila kvůli riziku podněcování k násilí. Trump podal žádost o předběžné opatření proti Twitteru u amerického okresního soudu pro jižní obvod Floridy a tvrdil, že sociální síť byla „donucena“ členy amerického Kongresu k tomu, aby pozastavila jeho účet.

Twitter a několik dalších platforem sociálních médií zakázalo Trumpovi poskytovat služby poté, co dav jeho příznivců zaútočil na americký Kapitol 6. ledna. Tento útok následoval po Trumpově projevu, ve kterém zopakoval svá tvrzení, že jeho listopadová prohra ve volbách byla důsledkem rozsáhlých podvodů.

Prohlášení trumpových právníků

„Twitter vykonává určitý stupeň moci a kontroly nad politickým diskurzem v této zemi, který je nezměrný, historicky bezprecedentní a hluboce nebezpečný pro otevřenou demokratickou diskusi,“ uvedli Trumpovi právníci v podání. Twitter to odmítl komentovat.

V době, kdy byl Trumpovi účet trvale odebrán, Twitter , uvedl že jeho tweety porušily zásady platformy zakazující „oslavu násilí“. Společnost tehdy uvedla, že Trumpovy tweety, které vedly k odstranění, byly velmi pravděpodobné důvodem k povzbuzení lidí k následným nepokojům v Kapitolu.

Než byl Trump zablokován, měl na Twitteru více než 88 milionů sledujících a používal jej jako svůj megafon na sociálních sítích. V soudním podání Trump tvrdil, že Twitter umožnil Talibanu pravidelně tweetovat o jejich vojenských vítězstvích v Afghánistánu, ale během jeho prezidentství ho cenzuroval tím, že jeho tweety označil za „zavádějící informace“ nebo naznačil, že porušují pravidla společnosti proti „oslavování násilí“.

Donald Trump ne, Taliban ano

V soudním podání Trump tvrdil, že Twitter umožnil Talibanu pravidelně tweetovat o jejich vojenských vítězstvích v Afghánistánu, ale během jeho prezidentství ho cenzuroval tím, že jeho tweety označil za „zavádějící informace“ nebo naznačil, že porušují pravidla společnosti proti „oslavování násilí“.

Sociální síť Twitter čelí kritice i ze strany uživatelů a zahraničních médií. Ti poukazují na to, jak rychle představitelé této platformy zasáhli proti bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, když mu pro jeho výroky zablokovali účet, představitelé Tálibánu ale Twitteru evidentně vůbec nevadí.

Tálibán sice není na seznamu amerického ministerstva zahraničí veden jako teroristická organizace, nicméně resort financí ho považuje za „speciálně určeného globálního teroristu”, čímž fakticky zakazuje Američanům s hnutím jakkoli obchodovat.

AN
Úvodní obrázek: remix Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..