Kryptoměny Bitcoin

Kryptoměny: Americký regulátor nastavil povolení „future ETF“, Bitcoin atakuje rekordní hodnoty

Komise pro kontrolu cenných papírů a burzy (SEC – Securities and Exchange Commission) je připravena umožnit, aby první americký burzovní fond obchodovaný na burze Bitcoinů začal obchodovat v přelomové chvíli pro kryptoměny, kdy Bitcoin atakuje rekordní hodnoty. Alespoň to tvrdí lidé obeznámení s touto záležitostí.

Regulátor pravděpodobně nezabrání tomu, aby se produkty začaly obchodovat příští týden, uvedli lidé, kteří si ovšem nepřáli být jmenováni. Na rozdíl od aplikací Bitcoin ETF, které regulátor dříve odmítl, jsou návrhy společností ProShares a Invesco Ltd. založeny na futures kontraktech a byly podány podle pravidel podílových fondů, která podle předsedy SEC Garyho Genslera poskytují „významnou ochranu investorů“

Vyvrcholení kampaně ETF

Kromě zrušení obratu na poslední chvíli bude zahájení fondu vyvrcholením téměř desetileté kampaně odvětví ETF v hodnotě 6,7 bilionu dolarů. Obhájci usilovali o schválení jako potvrzení mainstreamového přijetí kryptoměn od chvíle, kdy Cameron a Tyler Winklevoss, dvojčata nejlépe známá pro svou roli v historii společnosti Facebook Inc., podali v roce 2013 první žádost o bitcoinové ETF.

Schvalování bylo po léta mimo dosah emitentů, kteří se uprostřed nesčetných falešných známek pokroku a přímých odmítnutí pokusili získat pro obchodování řadu různých struktur. V průběhu let existovaly plány na fondy, které navrhovaly držet Bitcoiny prostřednictvím digitálního trezoru nebo které by mohly využít pákový efekt k získání výnosů. Jiní se snažili zmírnit slavnou volatilitu Bitcoinu, což je klíčový bod sporu pro SEC.

SEC v minulosti tvrdila, že kryptoprostor je sužován riziky pro investory. SEC vyjádřila obavy, že by bylo možné manipulovat s cenami a likvidita by mohla být nedostatečná a že drastické výkyvy cen Bitcoinů mohou být pro individuální investory přílivelké. Poslední tři výnosy Bitcoinu za celý rok byly ztrátou 74%, po nichž následovaly zisky 95% a 305%. Kromě toho SEC zpochybnila, zda fondy budou mít informace nezbytné k adekvátní hodnotě kryptoměn nebo souvisejících produktů. Objevily se také otázky týkající se ověřování vlastnictví mincí držených finančními prostředky a hrozby hackerů.

Česko – ČNB kryptoaktiva nebudeme omezovat

Centrální banka nemá důvod omezovat Bitcoin a další kryptoměny, nedávno na konferenci Investiční výhledy prohlísil člen bankovní rady České národní banky Oldřich Dědek. Podle něj by ale kryptoaktiva neměla být regulována méně než jiné investiční nástroje, aby tak nebyla zvýhodněna na finančních trzích. „Jsme malá ekonomika, řídíme se v tomto směru pravidly Evropské unie,“ dodal Dědek v průběhu diskuze.

„Nejnižší cena v roce byla vždy vyšší než nejnižší cena v předchozím roce,“ řekl Jakub Jedlinský z firmy Altlift, která podniká v oblasti krypotměn a blockchainu. Tento rostoucí trend dle jeho názoru ukazuje na to, že jde o uchovatele hodnoty. A dle jeho názoru jde o měnu, což mimo jiné dokládá rostoucí počet transakcí, při nichž lidé používají bitcoin jako platidlo.

„Bitcoin je aktivum, ne měna,“ tvrdí ovšem naopak Dědek z ČNB. Jako důvod uvedl to, že Bitcoin nesplňuje kritéria, které by každá měna měla mít. Nejedná se podle jeho názoru ani o zúčtovací jednotku, ani o transakční měnu a ani o uchovatele hodnoty, jelikož cena bitcoinu prudce kolísá. Za slabinu Bitcoinu označil také to, že se jeho cena neodvíjí od ekonomických fundamentů, jako je tomu v případě klasických měn.

Cena Bitcoinu za poslední rok výrazně vzrostla. Zatímco před rokem se na kryptoměnových burzách obchodoval okolo 11 tisíc dolarů, v současnosti je jeho cena přibližně pětinásobná. Za strmým růstem stojí zvýšený zájem institucionálních investorů i movitější jednotlivců. Lidé, kteří investují milion a více korun do Bitcoinu i do jiných digitálních měn podle Stránského z Bit.plus přibývají i v Česku.

Rusko – Putinovi kryptoměny nevadí ani jako platidlo

V letošním roce sílí v různých koutech světa snahy o regulaci kryptoměn. Ruský prezident Vladimír Putin se nedávno vyslovil pro jejich podporu, i když při obchodování s nimi by byl zatím velmi opatrný.

„Kryptoměny mají právo na existenci a na to, aby se používaly jako platidlo,“ řekl Putin během nedávného rozhovoru. Jedním dechem ale dodal, že je příliš brzy na to, aby se uvažovalo o používání kryptoměn při obchodování s ropou a dalšími komoditami, které tvoří většinu ruského vývozu.

Je nicméně zřejmé, že Rusko hledá alternativy k obchodování v dolarech. A to už od roku 2014, kdy muselo po anexi Krymu čelit sankcím Západu. Putin dříve opakovaně obvinil Spojené státy z toho, že „používají svou měnu jako zbraň“. Před obchodováním s kryptoměnami nicméně Ruská centrální banka investory opakovaně varovala, především kvůli silně kolísajícímu kurzu. Oficiálně se kryptoměny nesmí v Rusku používat jako platební prostředek.

Čína jasně proti kryptoměnám

S kurzem Bitcoinu v září velmi zahýbala facka od Pekingu, když čínská centrální banka oznámila, že jsou všechny kryptoměnové transakce postaveny mimo zákon. Zákaz se netýká pouze služeb poskytovaných v Číně, ale také společností, které na území nejlidnatější země světa poskytují zahraniční kryptoměnové transakce.

Mimo zákon byly přitom kryptoměnové transakce postaveny už dříve. Týkalo se to ale hlavně finančních institucí a platebních společností, které nesměly v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami.

Své tažení proti kryptoměnám však nyní Čína posunula na zcela nový level. Nová směrnice, která byla zveřejněna na oficiálních stránkách tamní centrální banky, totiž platby v Bitcoinech a dalších virtuálních měnách zakazuje komukoli. V praxi to znamená, že Číňané nesmějí s kryptoměnami jakkoliv obchodovat. Nezákonné je i to, pokud někdo na území Číny poskytuje jakékoliv transakce spojené s kryptoměnami zahraničním společnostem či jednotlivcům.

AN
Úvodní obrázek: Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..