Car Bomba tajné záběry výbuchu

Car Bomba – Rusko zveřejnilo tajné záběry výbuchu z roku 1961 – VIDEO

Car Bomba – Rusko zveřejnilo dosud tajné záběry největšího jaderného výbuchu na světě všech dob, jenž provedl Sovětský svaz před téměř 60 lety odpálením vodíkové bomby Car Bomba. Tato bomba, která měla sílu 50 milionů tun konvenčních výbušnin, byla odpálena při testu v říjnu 1961, 4 000 metrů nad odlehlým souostrovím Novaja Zemlya nad polárním kruhem.

Záběry výbuchu „Car Bomba“ ukazují obrovskou ohnivou kouli a 60 km vysoký hřibovitý mrak stoupající poté, co exploze osvítila oblohu. Pohledy zachytily z několika úhlů kamery instalované na zemi a na palubě dvou sovětských letadel.

https://youtu.be/ClWxkbATAEo

„Testování výjimečně silné vodíkové zátěže.. potvrdilo, že Sovětský svaz vlastní termonukleární zbraň o síle 50 megatun, 100 megatun a více,“ říká divákům komentátor. Dokument poprvé zveřejnila online ruská státní jaderná agentura Rosatom minulý týden v rámci akcí k 75. výročí ruského atomového průmyslu.

Car Bomba, byla vyvinuta v letech 1956 až 1961, když se Sovětský svaz zapojil do závodu v jaderném zbrojení se Spojenými státy, byla největší vodíkovou bombou všech dob a byla prohlašována za 3 300krát ničivější než zbraň, která srovnala se zemí Hirošimu. .

30minutový film, který začíná názvem „Přísně tajné“, obsahuje všechny testovací fáze. Od přepravy 26tunové zbraně v pouzdře letecké bomby po železnici až po povýbuchová měření radioaktivního spadu. Car Bomba daleko předčila největší výbuch, jaký Spojené státy kdy provedly. ​​15 megatunová vodíková bomba „Castle Bravo“ vybuchla na atolu Bikini v roce 1954.

Car Bomba – Data k výbuchu který vstoupil do dějin

Letoun Tupolev TU-95V shazoval bombu z výšky kolem 10,5 kilometru. Posádka se mohla dostat do bezpečné vzdálenosti jen díky tomu, že bomba měla padákový systém, který prodlužoval dobu pádu. Výbuch nastal v 11.32 moskevského času, zhruba čtyři kilometry nad povrchem Nové země.

Ihned po výbuchu Car bomby se vytvořila ohnivá koule o průměru zhruba osmi kilometrů. Její spodní část zemi nezasáhla a vrchní vyletěla do přibližně stejné výšky, ze které byla bomba shozena. Světlo z této ohromné koule bylo vidět do vzdálenost tisíce kilometrů. Po chvíli se vytvořil typický atomový hřib, který dosáhl výšky 64 kilometrů nad povrchem a zasahoval tak až do mezosféry. Jeho průměr činil 95 kilometrů, noha měla průměr zhruba 40 kilometrů.

Apokalypsu dokreslují následující čísla. Budovy ve vesnici Severnyj, která ležela 55 kilometrů od epicentra, byly zcela zničeny. Podobný osud potkal i dřevěné či kamenné domy vzdálené od místa výbuchu stovky kilometrů. Tlaková vlna Car bomby dokonce rozbíjela okna stavení vzdálených až 900 kilometrů od Nové země.

AN


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Car Bomba – Rusko zveřejnilo tajné záběry výbuchu z roku 1961 – VIDEO“

  1. […] Car Bomba – Rusko zveřejnilo tajné záběry výbuchu z roku 1961 – VIDEO […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..