Shenyang J-16 Čína zastaralé stíhačky

Čína mění zastaralé stíhačky na drony

Čína a její letectvo přeměňuje zastaralé stíhačky na drony. Ty by pak mohly být použity například jako návnady či k provádění vlastních bojových misí. Na rozdíl od pilotovaných letadel nezáleží až tolik na tom, zda-li je dron v boji sestřelen.

Opravdu to vypadá, že Čína mění zastaralé stíhačky na létající drony. Desítky stíhacích letounů Shenyang J-16, které byly spatřeny na satelitních snímcích, jsou stále přítomny na čínských vojenských letištích, a to přesto, že Letectvo Čínské lidové osvobozenecké armády (PLAAF – People’s Liberation Army Air Force) v roce 2010 tento typ vyřadilo. Čína by letadla mohla použít v konfliktu, buď k maskování jako moderní tryskáče či využít drony k provádění vlastních bojových misí.

J-6 je kopií sovětského MiGu-19, jednomístného dvoumotorového stíhacího letounu, který debutoval v polovině 50. let. Stíhačka byla poskytnuta do Čínské lidové republiky , kde bylo vyrobeno nejméně 2000 strůjů v licenci Shenyang Aircraft Corporation. J-6 byl první čínský nadzvukový stíhací letoun, měl však určitá omezení, rané verze kupříkladu postrádaly radar vzduch-vzduch.

Čína by použila předělané stíhačky na drony ke dvěma možným účelům

V osmdesátých letech byl J-6 již zastaralý. Skutečnost, že tato stíhačka sloužila až do roku 2010, nasvědčuje tomu, jak špatně bylo PLAAF donedávna vybaveno. Letadla, jenž by byly předělány na drony, by pak sloužila pro použití buď jako návnada k přemožení nepřátelské protivzdušné obrany jejich pouhým počtem, nebo jako základní bezpilotní bojové letadlo.

Dron J-6 je levné řešení pro obě mise. Nepřátelské radarové systémy zaregistrují J-6 jako potenciální hrozbu, a když zamezí detekci jakéhokoli palubního radaru nebo zbloudilých elektromagnetických signálů, varují protivníky, že se rychle blíží malé, rychlé letadlo podobné stíhačce. To by mohlo způsobit, že cizí letectvo, jako je třeba to tchajwanské, že shromáždí stíhačky, aby se s nimi setkali a tím odtáhli letadla od jiných důležitějších misí.

J-6 mají také šest pevných bodů na křídle, což jim umožňuje nést infračerveně naváděné střely vzduch-vzduch nebo munici vzduch-země. Dokonce si lze představit, že by mohly být robotické J-6 použity pro jednosměrné mise, napěchované bombami a poté poslány na sebevražedné útoky proti silně bráněným cílům.

USA také mění své letouny na drony

Koneckonců i americké letectvo mění zastaralá letadla na drony. Rané modely stíhaček F-16A, vyřazené z frontové služby, byly přeměněny na QF-16 (Q pro bezpilotní letouny, F pro stíhací) volitelně osazené cílové bezpilotní letouny. Drony si zachovávají schopnost pilotování lidským pilotem sedícím v kokpitu, lze je také ale rychle přeměnit na dálkově ovládané letadlo.

První dron QF-16 byl přestavěn v roce 2013. QF-16 je stále překvapivě agilní a provádí ostré manévry rychlostí až 7Gs. Je také schopen létat do výšek nad 12 kilometrů a má maximální rychlost 1 799 kilometrů za hodinu.

AN
Zdroje a obrázky: popularmechanics; pxhere


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..