5G technologie

Čína oznamuje masivní rozšíření 5G

Čína neustává ve svých plánech na rychlé a masivní rozšíření technologie 5G. Ministerstvo průmyslu v Pekingu oznámilo v novém plánu rozvoje infrastruktury, že všechna města a obce v Číně, stejně jako většina vesnic, budou pokryty sítěmi 5G do roku 2025.

Podle plánu, který nyní Čína představila, se počet základnových stanic 5G na 10 000 lidí zvýší na 26 a gigabitové optické sítě se rozšíří do většiny městských a venkovských oblastí Číny. Oznámilo to v úterý ministerstvo průmyslu a informačních technologií (MIIT – Ministry of Industry and Information Technology).

Digitální infrastruktura byla definována jako „strategické, základní a průkopnické odvětví, které má pomoci vybudovat nový typ digitální infrastruktury a podpořit ekonomický a sociální rozvoj,“ uvedl úředník MIIT Xie Cun.

Informační technologie budou „hluboce integrovány“ do ekonomiky a společnosti s cílem podnítit internetové inovace a vytvořit obchodní boom, dodalo ministerstvo. Mezitím úřady pracují na „novém typu systému dohledu“ a také na opatřeních na ochranu osobních údajů a dat uživatelů.

Technologie 5G

5G neboli síť páté generace je telekomunikační standard pro nové mobilní sítě, které ve všech ohledech překonávají stávající 4G sítě. 5G v porovnaní s předcházejícími generacemi dokáže poskytnout výrazné navýšení přenosové rychlosti v obou směrech, a to až 10 krát, a výrazné snížení doby odezvy. Ve výsledku 5G síť umožní spolupráci mnoha zařízení v jednom novém průmyslovém standardu. Umožní také snadné připojení různých zařízení do tzv. internetu věcí a rozvoj cloudových služeb, autonomních vozidel, robotiky i virtuální reality.

Předpokládá se, že 5G sítě dají základ pro vznik nových odvětví průmyslu a zefektivní ty staré. Díky vysokým přenosovým rychlostem a minimální odezvou umožní 5G využívat nejmodernější technologie prakticky odkudkoliv.

Novinka, kterou technologie 5G využívá je tzv. massive MIMO. V jednoduchosti to znamená, že na straně základnové stanice (BTS) bude „masivní“ množství antén, které budu drasticky zvyšovat propustnost i efektivitu celé sítě.

Novinka pro 5G je také tvz. metoda Beamforming, neboli tvarování rádiových paprsků. Základové stanice budou opatřeny „chytrými“ anténami skládajícími se z desítek miniaturních vysílačů a přijímačů, které budou pracovat tak, aby vytvořily intenzivní a směrově zaměřený paprsek, který se tak vyhne rušení a zajistí spolehlivé spojení. Tyto paprsky se pochopitelně budou neustále měnit podle vzájemné polohy a zařízení a budou schopna udržovat stabilní spojení i v případě pohybu.

AN
Zdroje a obrázky: xinhuanet; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Čína oznamuje masivní rozšíření 5G“

  1. […] Čína oznamuje masivní rozšíření 5G […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..