Čína Alibaba

Čína pokutuje technologické giganty včetně Alibaba Group za porušení antimonopolních pravidel

Čína pokutuje technologické giganty včetně Alibaba Group a Tencent Holdings. Firmy dostaly v sobotu pokutu za to, že neoznámili korporátní akvizice, což přispělo k antimonopolnímu zásahu ze strany vládnoucí komunistické strany.

Firmy dle čínského regulačního úřadu neoznámily 43 kontraktů, které uzavřely v některých případech už v roce 2012. Protože tak podle úřadu porušily antimonopolní zákony, musí každý z nich zaplatit 500 000 jüanů (80 000 dolarů – 1,8 milionu Kč), což je maximální pokuta za takový prohřešek dle čínského práva. Mezi další společnosti pokutované v posledním kole sankcí patří on-line maloobchodníci JD.com Inc. a Suning Ltd. a provozovatel vyhledávače Baidu Inc.

Peking od konce roku 2020 zahájil antimonopolní opatření, bezpečnost dat a další represe vůči technologickým společnostem. Vládnoucí strana se obává, že společnosti mají příliš velkou kontrolu nad svými průmyslovými odvětvími, a varovala je, aby svou dominanci nevyužívaly k podráždění spotřebitelů nebo blokování vstupu novým konkurentům. .

Čína , největší světové společnost e-commerce Alibaba, podle objemu prodeje, udělila již v dubnu pokutu 2,8 miliardy dolarů za praktiky, které podle regulátorů potlačovaly konkurenci. Meituan, platforma pro rozvoz jídla, dostala kupříkladu 8. října pokutu 534 milionů dolarů.

Alibaba Group

Alibaba Group je čínská společnost se sídlem v Chang-čou. Založil ji bývalý učitel angličtiny Jack Ma. Spravuje také stejnojmennou B2B platformu Alibaba.com a online aukční server Taobao a podle svých vlastních údajů je největší čínskou skupinou firem v IT.

Největší podíl akcií ve firmě vlastní japonská holdingová společnost SoftBank Group (29,2 %), zakladatel Jack Ma vlastní 7 % akcií. Alibaba Group patří mezi tři čínské internetové giganty spolu se společnostmi Baidu a Tencent.

AN
Zdroje a obrázky: abcnews; flicker C0


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..