Satelit SpaceX Starlink

SpaceX vypustila dalších 48 satelitů Starlink

SpaceX vypustila dalších 48 satelitů Starlink, čímž překonala svůj vlastní rekord v počtu raket vyslaných do vesmíru za jediný rok.

Raketa Falcon 9 vynesla na oběžnou dráhu 48 satelitů Starlink, čímž se celkové množství funkčních družic Starlink navýšilo na více než 1 750. SpaceX plánuje vypustit na oběžnou dráhu až 42 000 satelitů Starlink, aby bylo možné poskytovat vysokorychlostní internet více než 99 procentům obydleného světa.

Nižší oběžná dráha = kratší latence

Zatímco většina satelitních internetových služeb dnes pochází z jednotlivých geostacionárních satelitů, které obíhají planetu ve vzdálenosti asi 35 000 km, pak Starlink je soustavou satelitů, které obíhají planetu mnohem blíže k Zemi, a to ve vzdálenosti asi 550 km. A pokrývají celou zeměkouli. Vzhledem k tomu, že satelity Starlink jsou na nízké oběžné dráze, doba přenosu dat mezi uživatelem a satelitem, známá též jako latence, je mnohem kratší než u satelitů na geostacionární dráze.

Uživatelé Starlink se mohou ke službě připojit zakoupením routeru a paraboly od SpaceX a připojením prostřednictvím aplikace. Průměrná rychlost stahování se aktuálně pohybuje mezi 100 Mb/s a 200 Mb/s a latence na většině míst je až 20 ms.

Nový rekord v počtu úspěšných startů

SpaceX nyní překonala svůj vlastní rekord v počtu startů raket vyslaných do vesmíru za jediný rok. V roce 2021 to byl již 27. úspěšný start pro tuto soukromou vesmírnou společnost, čímž bylo překonáno 26 startů, kterých bylo dosaženo v roce 2020.

Do konce roku je plánováno až šest dalších startů, v roce 2022 by pak mohlo dojít k ještě masivnějšímu nárůstu.

AN
Úvodní obrázek: pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „SpaceX vypustila dalších 48 satelitů Starlink“

  1. […] SpaceX vypustila dalších 48 satelitů Starlink […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..