Rusko blokuje Tor

Rusko zablokovalo anonymizační službu Tor

Rusko zablokovalo anonymizační službu Tor, informoval o tom ve středu deník RBC s odkazem na Federální službu pro dozor v oblasti telekomunikací Roskomnadzor. Aktivisté varují, že je to součástí snahy omezit svobodu internetu v Rusku.

Vývojáři Tor již začátkem tohoto týdne oznámili, že úřady začaly blokovat platformu, a samotní uživatelé této anonymizační služby si stěžovali, že nemají přístup k prohlížeči od 1. prosince. V prohlášení na webových stránkách platformy Tor, kterou vyvíjí společnost The Tor Project se sídlem v Seattlu, potvrdila, že služba je nyní v Rusku zablokována. Denně mělo využívat Tor odhadem až 300 000 Rusů, což čítá asi 15% všech uživatelů Toru.

„Ruská vláda oficiálně zablokovala naši hlavní webovou stránku v Rusku ,“ uvedli vývojáři Tor. Vyzvali mezinárodní společenství, aby „vyvinulo nátlak na Rusko“, aby zrušilo své rozhodnutí blokovat službu.

Webová stránka torporject.org již byla přidána do registru stránek Roskomnadzoru na základě soudního rozhodnutí v roce 2017. Toto soudní rozhodnutí však nijak neomezilo přístup na stránku.

Tor

Tor je název softwarového systému zajišťujícího anonymizaci uživatele při pohybu na Internetu, k čemuž využívá model klient-server. Uživatel využívá klientskou část a jeho datový tok prochází nejprve sítí Tor složenou ze serverových částí a teprve pak k cílovému počítači. Tím je možné skrýt informace o IP adrese uživatele a dalších faktorech, které by ho mohly identifikovat. Díky používání Toru je obtížnější vysledovat stopy činnosti uživatele na Internetu včetně návštěv webových stránek, on-line příspěvků, programů pro komunikaci v reálném čase (instant messaging) a dalších forem komunikace.

Tor je určen k ochraně osobních údajů uživatelů, jejich svobody, soukromí a umožňuje provádět důvěrné obchodování tím, že je chrání před sledováním jejich aktivit na Internetu. Proto se Tor používá k přístupu na Dark Net, což je podmnožina Deep Webu. Jedná se o open source software a síť Tor lze použít zdarma. Prohlížeč je postaven na jádře Mozilla Firefox, jako výchozí vyhledávač používá DuckDuckGo.

Rusko viní Tor z poskytnutí služby pro nelegální aktivity

Ruské úřady obvinily Tor z poskytování platformy pro nelegální aktivity, včetně prodeje drog a zbraní. Ruští internetoví aktivisté však tvrdí, že krok k jejímu zablokování je součástí pokračujícího zásahu země proti svobodě internetu.

„Zapadá to do trendu, který v poslední době zaznamenáváme, je to skutečný útok na svobodu internetu,“ řekl Alexander Isavnin, člen skupiny Internet Protection Society. Isavnin řekl, že Rusko se přibližuje k implementaci svého takzvaného suverénního internetu, který zemi umožní odříznout se od zbytku World Wide Web.

Internet je hlavní ruskou platformou pro politickou debatu a kritici Kremlu tvrdí, že úřady touží po potlačení online disentu, což je hlavní důvod toho, proč Rusko zablokovalo Tor. Rusko v posledních letech přijalo řadu opatření ke zvýšení své kontroly nad internetem, včetně kontroverzních zákonů, které , vyžadují aby společnosti ukládaly data ruských uživatelů na servery umístěné v Rusku.

Země také v minulosti zablokovala přístup k několika službám virtuální privátní sítě (VPN), které podle úřadů umožňují přístup k nelegálnímu online obsahu v rozporu s ruskými zákony. VPN dávají uživatelům internetu vyšší úroveň anonymity a mohou poskytovat přístup k materiálům, které byly zablokovány poskytovateli internetových služeb.

AN
Zdroje a obrázky: moscow times; rbc; tor project


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „Rusko zablokovalo anonymizační službu Tor“

  1. […] Rusko zablokovalo anonymizační službu Tor […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..