Nákupy - lidé utratili kartou víc

Češi utratili kartou o adventu víc jak loni

Češi od začátku adventu utratili kartou skrze platební bránu Global Payments o 1,8 miliardy víc než ve stejném období loni, letos to bylo totiž přesně 19,2 miliardy Kč. Tato data aspoň plynou od společnosti Global Payments, jenž zpracovává třetinu všech tuzemských karetních transakcí.

V loňském roce Češi utratili kartou o adventu 17,4 miliardy korun a v roce 2019 za stejné období 16,3 miliardy. O 3 miliony se proti loňsku zvýšil také počet transakcí, když jich letos proběhlo 25,8 milionu. Průměrná útrata platební kartou během předvánočních nákupů se v zásadě nemění, letos i předloni to bylo shodně 744 Kč, loni to byla o 20 korun více.

Objem nákupů přes internet vzrostl o čtvrtinu

Celkový objem nákupů přes internet vzrostl proti loňskému adventu o více než čtvrtinu, a to na 2,5 miliardy korun. O 11% se zvýšila i průměrná částka zaplacená v e-shopech. V loňském roce činila 1058 korun, letos to bylo již 1190 Kč. Jen se tím potvrzuje stoupající obliba on-line nakupování, které Češi začali více využívat už na začátku pandemie, tedy v době, kdy byly zavřené kamenné obchody.

„Stalo se tradicí, že vánoční nákupy lámou rekordy každý rok, ale letos je to ještě o hodně víc než v minulosti. Stojí za tím zrušení superhrubé mzdy, díky kterému si lidé mohou dovolit více utratit. Dále inflace, kvůli které roste cena zboží. A třetím faktorem je placení kartou, které si Češi oblíbili během pandemie,“ uvedl Ondřej Stříbrský, ekonom Global Payments.

Češi utratí kartou o adventu průměrně 842 milionů denně

Češi nyní kartou utrácejí v průměru 842 milionů korun každý den. To je o 200 milionů více než během roku. Částka se během adventu dokonce několikrát dostala nad miliardu korun. Rekordním dnem pak byl pátek 17. prosince, kdy Češi přes terminály Global Payments utratili kartou 1,051 miliardy korun.

„Ze zkušenosti víme, že řada lidí nechává nákupy až na poslední chvíli. Loni tři dny před Vánocemi neklesly útraty pod 900 milionů korun denně. Vzhledem k tomu, že letos jsou Vánoce až v pátek, předpokládáme, že celý tento týden budou mít obchodníci žně. Objem plateb nejspíš překoná miliardu korun denně,“ dodal Stříbrský.

O Global Payments

Global Payments je přední světový poskytovatel platebních technologií a softwarových řešení.Sídlí v Atlantě, v americkém státě Georgia, má 24 000 zaměstnanců a jejich zákazníci a partneři se nacházejí ve 38 zemích Severní Ameriky, Evropy, Asie, Tichomoří a Brazílie. Časopis Fortune zařadil Global Payments do žebříčku Fortune 500 Company.

Širokou škálu platebních řešení, tedy různé typy platebních terminálů i platby on-line, si sama společnost vyvíjí. Proto mají jejich zákazníci všechny technologické novinky k dispozici jako první. Global Payments dokáže uspokojit jakéhokoliv zákazníka, ať už se jedná o malého podnikatele či velké nadnárodní korporace.

Za 50 let, co působí na trhu, nashromáždila firma množství cenných zkušeností a technologických znalostí. Od roku 1960 je lídrem na trhu ve Spojených státech. Jejich bývalá mateřská společnost National Data Corporation se stala průkopníkem v oblasti zpracování plateb.

AN
Zdroje a obrázky: global payments; remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Češi utratili kartou o adventu víc jak loni“

  1. […] Češi utratili kartou o adventu víc jak loni […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..