BigTech posilují a rostou

BigTech dle tržní kapitalizace dále posilují

BigTech jako Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Tesla a Meta (Facebook) dále posilují. Největší americké společnosti podle tržní kapitalizace, jenž patří také mezi největší společnosti na světě, v letošním roce dále rostou. Tržní kapitalizace firem Apple a Microsoft se blíží k hranici tří bilionů dolarů (66,3 bilionu Kč) a kupříkladu takové společnosti jako Tesla a Meta letos poprvé překonaly hranici jednoho bilionu dolarů.

Všech šest největších firem jsou technologické společnosti, a to Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Tesla a Meta (Facebook). Celosvětově se mezi šest největších firem podle tržní kapitalizace dostala jediná neamerická firma, kterou byl saudskoarabský ropný gigant Aramco. Tržní kapitalizace všech šesti největších světových firem je vyšší než jeden bilion USD.

Tržní kapitalizace „velké šestky“ od počátku letošního roku do 23. prosince stoupla celkově o 2,9 bilionu USD, vyplývá z údajů společnosti FactSet.

Největší firmou Apple

Největší firmou dle tržní kapitalizace je Apple, jehož hodnota letos stoupla o zhruba 30 %. V srpnu 2020 výrobce iPhonů poprvé překonal hranici dvou bilionů USD a letos pokračoval ve výstupu směrem k hranici tří bilionů USD. Nyní je jeho tržní kapitalizace 2,9 bilionu USD a před druhým Microsoftem má náskok zhruba 400 miliard USD.

Microsoft druhý

Microsoft, technologická firma založená Billem Gatesem, si letos připsal 50 %. Firmě se daří v posledních několika letech díky zaměření na cloudové technologie. Letos v červnu její tržní kapitalizace poprvé překročila hranici dvou bilionů USD a podle některých analytiků je možné, že se jí podaří překonat hranici tří bilionů USD dříve než Applu.

Bronz pro Google (Alphabet)

Třetí příčka patří společnosti Alphabet, mateřské firmě Googlu. Tržní kapitalizace Alphabetu na počátku listopadu poprvé dosáhla dvou bilionů USD, necelé dva roky poté, co překročila hodnotu jednoho bilionu USD, a na této hodnotě se udržela i 23. prosince. Od počátku roku akcie firmy stouply o 65 %. Firmě pomohly výsledky hospodaření a výkon akcií podpořilo i to, že spotřebitelé v době pandemie spoléhali na digitální produkty a služby Googlu.

Amazon

Akcie internetového prodejce Amazon se letos pohybují jak na horské dráze. V létě rostly až o 17 %, nyní si připisují zhruba šest procent. Firma se potýká se zpomalujícím růstem tržeb, protože zákazníci se vracejí do kamenných obchodů, a problémy v dodavatelském řetězci omezují dostupnost některých položek. K 23. prosinci tržní kapitalizace firmy činila 1,7 bilionu USD.

Tesla

Akcie výrobce elektrických aut Tesla loni vzrostly více než pětinásobně a generální ředitel firmy Elon Musk se stal nejbohatším člověkem na světě. V růstu pokračují akcie i letos, i když pomalejším tempem, od počátku roku si připsaly 58 procent. Letos tržní kapitalizace Tesly poprvé překročila hranici jednoho bilionu USD a 23. prosince činila zhruba 1,1 bilionu USD.

Facebook (Meta)

Hodnotu jednoho bilionu USD se letos podařilo překonat i firmě Meta, která od počátku roku posílila o 20 %. V současnosti je však firma pod touto hodnotou.

AN
Zdroje a obrázky: cnbc; remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..