Čína - Vesmírná čínská stanice. - Počítačový model sestavy stanice během pobytu první posádky v létě 2021. Zleva Šen-čou 12, základní modul Tchien-che a nákladní loď Tchien-čou 2

Satelity SpaceX se téměř srazily s čínskou vesmírnou stanicí, stěžuje si Čína.

Čínská vesmírná stanice byla prý dvakrát nucena podniknout úhybný manévr, aby se vyhnula kolizi s malými satelity vypuštěnými SpaceX Elona Muska, uvedla Čína ve své stížnosti OrgenizacI spojených národů (OSN).

Ke dvěma zmiňovaným incidentům mělo dojít v července a v říjnu. Při nich se satelity SpaceX měly nacházet a prolétávat nebezpečně blízko čínské vesmírné stanice, což potenciálně ohrozilo „život nebo zdraví astronautů“ na palubě, uvedla Čína v nótě podané vesmírné agentuře OSN v prosinci. „Z bezpečnostních důvodů provedla Čínská vesmírná stanice preventivní manévry, aby snížila riziko srážky,“ uvedla Čína.

Malé satelity zapojené do údajných incidentů byly mezi téměř 2 000, které byly vypuštěny společnosti SpaceX Starlink Internet Services. Služba přenáší internet k zákazníkům na Zemi ve vzdálených oblastech, kteří mají omezený přístup k tradičním poskytovatelům internetových služeb.

Čínská žádost OSN

Čína požádala OSN, aby připomněla zemím, které podepsaly mezinárodní dohodu nazvanou Smlouva o kosmickém prostoru, která zahrnuje i USA, že „nesou mezinárodní odpovědnost za národní aktivity v kosmickém prostoru, ať už jsou tyto aktivity prováděné vládními agenturami nebo nevládními subjekty,“ napsal South China Morning Post.

Čínská státní média se významně věnovala těmto údajný incidentům, když například vládní noviny Global Times v pondělí napsaly, že SpaceX by se mohla pokoušet „otestovat čínskou vnímavost ve vesmíru“.

Hněv na čínských sociálních sítích

Údajné incidenty vyvolaly hněv na čínských sociálních sítích, přičemž jeden uživatel Weibo nazval satelity SpaceX „jen hromadou vesmírného smetí“ a další je popsal jako „americké zbraně pro válčení ve vesmíru“. „Rizika Starlinku jsou postupně odhalována, celá lidská rasa bude platit za jejich obchodní aktivity,“ napsal další uživatel.

Jiná Muskova společnost, Tesla, čelila letos v dubnu kontrole v Číně poté, co nespokojený zákazník uspořádal protest proti bezpečnosti elektrických vozů společnosti, který byl široce sdílen na sociálních sítích. Tesla se později zákazníkovi omluvila.

Musk v roce 2015

Ovšem v roce 2015 byl generální ředitel Tesly otevřenější, když říkal, že Čína představuje hrozbu pro jeho ambice ve vesmíru. Když mluvil o hypotetické situaci, kdy by satelity Starlink společnosti SpaceX přenášely necenzurovaný internet do Číny, tak Musk zauvažoval, že by čínská vláda mohla jeho satelity sestřelit. „Pokud se s námi rozkmotří, mohou vyhodit naše satelity do povětří, což by nebylo dobré,“ řekl tehdy Musk. „Čína to dokáže. Takže bychom tam asi vysílat neměli.“

AN
Úvodní obrázek: wikimedia CC BY-SA 4.0


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

3 komentáře: „Satelity SpaceX se téměř srazily s čínskou vesmírnou stanicí, stěžuje si Čína.“

  1. […] Satelity SpaceX se téměř srazily s čínskou vesmírnou stanicí, stěžuje si Čína. […]

  2. […] Satelity SpaceX se téměř srazily s čínskou vesmírnou stanicí, stěžuje si Čína. […]

  3. […] Satelity SpaceX se téměř srazily s čínskou vesmírnou stanicí, stěžuje si Čína. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..