Covid pas - QR kod v mobilním telefonu

Tečka už je v Česku k ničemu, využijete ji ale v zahraničí

Dnešním dnem končí povinnost prokazovat se covidovými certifikáty při vstupu do restaurací či na nejrůznější akce. Mobilní aplikace Tečka je tak v Česku již k ničemu. Fungovat ovšem bude i nadále, využijete ji kupříkladu při svých cestách do zahraničí.

Tečku jen tak zrušit nelze

Pirátský náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic má za to, že Tečku jen tak zrušit nelze. „Tyto aplikace jsou navázané na evropské standardy a aby naši lidé mohli cestovat do zahraničí, počítá se s tím, že aplikace Tečka a čTečka budou vyvíjeny. Pro vnitrostátní použití to nebudete potřebovat, ale rozhodně to budete potřebovat, až budete chtít odjet někam, kde to vyžadují. Ten certifikát tam poměrně snadno najdete, budou se aktualizovat data a dojde-li si člověk na třetí dávku, v aplikaci se mu to zobrazí,“ potvrdil Pavlovic.

„Tečka se bude používat dál. Budeme chtít systém udržet. Lidé se sice už nebudou prokazovat na služby, ale budou tak muset činit při cestování do zahraničí,“ řekl kupříkladu mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob. Ponechání Tečky v provozu je podle Jakoba na místě i kvůli možnému návratu epidemie covidu v podzimních měsících. To platí i pro sesterskou čTečku, která slouží provozovatelům ke čtení certifikátů z Tečky.

O Tečku se stará Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT), kterou vede do nedávna ještě vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla. Ten se však o budoucí úloze aplikace nechtěl bavit a odkázal na současnou vládu. „My jen vše plníme podle toho, jak je to nastavené,“

Aplikace Tečka - Digitální covid certifikát České republiky

Tečku si tedy v mobilu ponechte

I když vám bude v současné době aplikace Tečka v Česku již k ničemu, tak si ji ve svém smartphonu raději ponechte. Má to hned několik důvodů.

Tím prvním je cestování do zahraničí. Tečka, respektive očkovací certifikát uvnitř, funguje jako celoevropský covid pas, tudíž pokud v nejbližší době zamíříte do země, která prokazování bezinfekčnosti vyžaduje, budete Tečku zcela jistě potřebovat.

Dalším důvodem může být fakt, že očkování po vás mohou vyžadovat zřizovatelé soukromých akcí, firemních večírků etc. Také je tu možnost návratu epidemie na podzim, takže se může za pár měsíců opět hodit. A v neposlední řadě může být Tečka takovým odrazovým můstkem pro přenesení osobních dokladů, jako je řidičák, občanka apod. na displej telefonu.

Omezení platnosti certifikátů

Samotné certifikáty budou mít od 15. února omezenou platnost, a to pouze na 270 dní od poslední dávky, pokud nedošlo k podání posilovací dávky, tzv. boosteru. Těm, kteří mají očkování ukončené k 22. květnu loňského roku, certifikát v Tečce zčervená. Je však otázkou, zda-li to bude po ukončení kontrol certifikátů ještě vůbec někoho zajímat.

AN
Obrázky: shutterstock; google play

Komentáře

Jeden komentář: „Tečka už je v Česku k ničemu, využijete ji ale v zahraničí“

  1. […] Tečka už je v Česku k ničemu, využijete ji ale v zahraničí […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..