Walt Disney Disneyland Metaverse

Walt Disney je dalším velkým hráčem na poli Metaverse

Americká mediální a filmová společnost Walt Disney má svou vlastní vizi Metaverse, tedy virtuálního vesmíru. Její plány začínají nabírat jasných obrysů, když rozeslala tento týden zaměstnancům zprávu, ve které informuje o nové pracovní pozici vedoucího pracovníka, jenž má dohlížet na tým a strategii ohledně Metaverse.

Na jmenování ředitelem společnosti Walt Disney Boba Chapeka se stane oním vedoucím pracovníkem Mike White, který ve firmě působí již více než 10 let. „Téměř 100 let definoval Walt Disney zábavu využitím moderních technologií tak, aby příběhy působily hlubším a působivějším dojmem. Dnes máme příležitost vytvořit zcela nové paradigma toho, jak diváci prožívají naše příběhy a zapojují se do nich,“ uvedl Bob Chapek.

Toto jmenování přichází nedlouho poté, co Walt Disney obdržela souhlas s patentem, který by „vytvářel personalizované interaktivní atrakce pro návštěvníky zábavního parku,“. Tato technologie by usnadnila atrakce rozšířené reality (AR) bez náhlavních souprav v zábavních parcích Disney.

Metaverse a velké technologické firmy

Technologičtí giganti, jako Meta (Facebook) či Microsoft, nalévají do Metaverse miliardy dolarů. Další v řadě společností, usilujících o vybudování svého vlastního virtuálního vesmíru, je kupříkladu i herní studio Epic Games. Firmy budou spolu soupeřit o to, kdo přijde s Metaverse dříve, jak bude právě ta jejich verze uživatelsky atraktivní, a tedy která přiláká nejvíce lidí.

Walt Disney vlastní patrně nejlepší sbírku duševního vlastnictví na světě. Své postavy již zpeněžuje na televizních obrazovkách, v kinech, na chytrých telefonech, ve videohrách a v podstatě na každé jiné platformě, kde se dá licencovat Mickey Mouse, Pixar, Star Wars či zdánlivě nekonečná řada postav od Marvelu.

Oproti tomu Facebooku (Meta), jehož generální ředitel Mark Zuckerberg sice hluboce věří v Metaverse (dokonce kvůli tomu změnil i jméno své společnosti), zdá se chybí trochu smysluplná přitažlivost k Metaverse, neboť lidé mohou sice jít na schůzku ve virtuálním vesmíru Facebooku, ovšem nebude v tom nějaké to nadšení. Takové nadšení, které mohou zažít u Walt Disney, kde budou moci bojovat s Darthem Vaderem, obejmout Medvídka Pú či se potkat s Goofym a Chewbaccou.

Metaverse – příští generace internetu

Metaverse je online svět, kde lidé mohou hrát, pracovat a komunikovat ve virtuálním prostředí, a to často pomocí VR headsetů. Některé z největších světových technologických společností jej propagují jako klíčový vývoj v příští generaci internetu. Jak se společnostem bude dařit v uskutečňování svých vizí, kdy se jim poprvé podaří vytvořit kompletní Metaverse a kolik přitáhnou lidí, to je dnes spíše ve hvězdách. Nemáme věšteckou kouli, každopádně můžete počítat s tím, že hned tak se s plnou a kompletní verzí Metaverse, ať už u jakékoliv společnoti, nepotkáte. Sám Mark Zuckerberg například odhaduje, že vytvoření Metaverse bude společnosti Meta trvat nejspíše nějakých deset let.

AN
Úvodní obrázek: remix pixabay

Komentáře

Jeden komentář: „Walt Disney je dalším velkým hráčem na poli Metaverse“

  1. […] Walt Disney je dalším velkým hráčem na poli Metaverse […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..