Snapchat tlačítko na klávesnici

Snapchat chce udělat AR užitečnější a odmítá Metaverse, i když ho v podstatě tvoří

Posledních pár týdnů to mezi technologickými společnostmi připomíná závody o to, kdo první vytvoří Metaverse a v jakém to bude stylu. Meta (dříve Facebook) ho chce umístit do virtuální reality, Niantic do rozšířené reality a Snapchat podle všeho též míří do AR, i když slovo Metaverse odmítá. Společnost tento týden na konferenci Lens Fest oznámila, že hledá nové způsoby využití rozšířené reality a do hledání zapojí své stávající spolupracující autory.

Za poslední čtyři roky se společnosti podařilo přilákat 250 000 lidí, kteří vytvářejí takzvané Lenses, nejrůznější 3D efekty rozšířené reality, které mohou uživatelé aplikovat na své fotografie a videa. Díky této armádě se Snapchat může pochlubit masivní knihovnou efektů a podle něj je logické, že je oslovil i s novou výzvou.

Tentokrát by ovšem neměli vytvářet jen obyčejné animace, nýbrž rovnou celé miniaplikace, které lze v rozšířené realitě využít prostřednictvím aplikace Snapchat. I z toho důvodu chce společnost své brýle Spectacles, které mají AR displej, poslat většímu počtu lidí, aby si své výtvory mohli lépe otestovat.

„Nechceme utéct do jiného světa. Pro nás je skutečný svět kouzelný a můžeme se z něj poučit, “popsala filosofii Sophia Dominguez, která je vedoucí AR spolupráce ve Snapchapu, a odkázala tím na Metaverse plánovaný společností Meta (Facebook), který se má odehrávat ve virtuální realitě. Tudy cesta podle ní nevede, jak se nedávno vyjádřil například také Niantic. Podle Dominguezové chce Snapchat především propojit digitální prostory a ty skutečné, udělat rozšířenou realitu v jádru užitečnější.

Rozšířená realita (AR)

Rozšířená realita (anglicky Augmented Reality – AR) je technologie, která doplňuje reálný obraz o digitální prvky. Může se jednat jak o textové informace, tak i o grafické prvky. V praxi to vypadá například tak, že člověk snímá kamerou v mobilu památky ve svém okolí a na displeji se mu kromě nich objevují i doplňkové informace – třeba jejich názvy, údaje o založení, historické milníky nebo tipy na další zajímavé objekty v okolí.

Technologie rozšířené reality se využívá například v oblasti turistiky, vzdělávání, kultury (třeba v galeriích zobrazuje doprovodné informace o uměleckých dílech), při nakupování oděvů a nábytku (objekty promítá rovnou do prostoru), v zábavním průmyslu (známá je například videohra Pokémon GO rozšířená v roce 2016), ve výrobě a vývoji produktů nebo v marketingu.

Zatím užitečnost přímo nedefinuje, lidé si mohou zkoušet vytvořit, co chtějí. Dostanou k tomu další nástroje, například Lens Studio (software ve Snapchatu, který vytváří a publikuje efekty) vyjde v nové verzi, která bude obsahovat nová API. Tvůrci budou například moci propojit efekty s informacemi v reálném čase, včetně hodnot kryptoměn a údajů o počasí.

Složitější efekty využívající lepší geometrii budou dostupné i na méně výkonných mobilních zařízeních, aby si je mohlo užít více lidí. A aby generované digitální objekty lépe reagovaly, budou mít uživatelé při vytváření Lenses k dispozici nový fyzikální engine.

AN
Úvodní obrázek: pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..