Rusko stoplo raketové motory pro USA

Rusko se rozhodlo přestat dodávat raketové motory do USA

Rusko se rozhodlo přestat dodávat raketové motory do USA jako odvetu za jejich sankce vůči Rusku kvůli Ukrajině. Prohlásil to ve čtvrtek 3. března Dmitrij Rogozin, šéf státní vesmírné agentury Roskosmos.

„V situaci, jaká panuje nyní, nemůžeme Spojeným státům dodat nejlepší raketové motory na světě. Ať si létají na něčem jiném, třeba na jejich košťatech,“ řekl Rogozin ve státní ruské televizi.

Podle Rogozina dodalo Rusko od 90. let do USA celkem 122 motorů RD-180, z nichž 98 bylo použito k pohonu nosných raket Atlas. Rusko také přestane provádět servis raketových motorů, které předtím dodalo do USA, sdělil Rogozin. Dále dodal, že Spojené státy mají stále 24 motorů, které by nyní zůstaly bez ruské technické pomoci. Rusko již dříve uvedlo, že v reakci na západní sankce vůči Ukrajině přerušuje spolupráci s Evropou na vesmírných startech z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně.

OneWeb pozastavuje starty

Moskva také požadovala záruky od britské satelitní společnosti OneWeb, že její satelity nebudou použity pro vojenské účely. Společnost OneWeb, ve které má podíl britská vláda, ve čtvrtek oznámila, že pozastavuje všechny starty z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.

Rogozin dále poznamenal, že se Rusko nyní zaměří na vytvoření dvouúčelových kosmických lodí v souladu s potřebami Roskosmosu a ministerstva obrany.

AN
Úvodní obrázek: remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..